Нині статус учасника бойових дій за фактом військового конфлікту на Донбасі мають понад 300 тис. громадян України. Проте далеко не всі вони дійсно захищали нашу державу в АТО, і водночас далеко не всі, хто це насправді робив, мають належний соціальний захист. Ця ситуація й обговорювалася під час круглого столу «Проблеми визначення статусу учасника бойових дій», організованого ГО «Асоціація комбатантів України», «Хайтарма-Крим», Аналітичною групою «Левіафан» та Policy&Politics Platform.

«Визначення статусу учасника бойових дій є й економічною проблемою. Адже кошти, які виділяє держава, часто витрачаються на тих, хто до війни жодного стосунку не має», — зауважив голова ГО «Асоціація комбатантів України» Майор Кіт. А секретар асоціації Максим Бутко підкреслив, що «в Україні досі немає чітко прописаного закону про добровольців, хоча їх дуже багато». На що заступник голови Держслужби у справах ветеранів війни та учасників АТО В’ячеслав Марченко відповів, що ситуація з добровольцями не є критичною. «На їхньому шляху є одна перепона — ст. 17 Конституції України, що забороняє створення будь-яких збройних формувань, не передбачених законом. Але якщо людина, виконуючи ст. 65 Конституції (захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України. — Прим. ред.), брала участь у бойових діях, то вона має змогу, використовуючи ст. 14 Закону України «Про боротьбу з тероризмом» (передбачає залучення громадянина до проведення антитерористичної операції. — Прим. ред.), отримати про це довідку».
Учасники круглого столу зауважили — щонайменше щодо 3 тис. осіб, які мають статус УБД, досі не визначено, за що вони його отримали.