Веселі коники, яскраві диво-птахи, життєдайні сонця, риби, квіти і тварини, веселі чоловічки і космічні прибульці — усього, що створили юні художники Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, не перелічити. Їх роботи представили у мистецькій залі музею історії Хмельницького. 

На знімку: юні майстри за роботою.

Усі ці різнопланові скульптури належать вихованцям професійного кераміста, досвідченого і вмілого педагога Людмили ТершІвськоЇ. Свого часу вона закінчила відділення кераміки художнього училища та художньо-графічний факультет державного педінституту в Одесі. Після того навчає мистецтва скульптури та кераміки. Причому робить це успішно, бо вже сотні дітей не просто освоїли різноманітні техніки ліплення, а й стали майстрами цієї справи.
Фантазії однієї дитини можуть вразити багатьох дорослих. А що казати, коли пофантазувати взялася команда маленьких митців. Після уроків Людмили Борисівни їх уяві є де розгулятись. Вони знають, що, крім ужиткових гончарних виробів, якими з часів Трипілля славилися українські землі, з глини можна робити багато унікальних речей: іграшки, обереги, сувеніри, подарунки. Виготовлені малечею коники, зайці, півні швидше нагадують солодкі льодяники, аніж скульптурні вироби. Старші вихованці з більшою охотою беруться за створення повноправної скульптури. Зазвичай під час занять разом обирають спільну тему, а потім кожен втілює її в життя на свій розсуд. У результаті виходить цікава тематична серія. Саме так з’явились надзвичайно оригінальні, привабливі, а подекуди й кумедні образи серій: «Український народний хор», «Народні музики» та «Домашні улюбленці». Та перш ніж створити їх, діти мали пильно придивлятись до поведінки «прототипів», вивчати їх пластику, характери. Тільки після цього починали ліпити та розмальовувати свої скульптури.
Іще складніший процес створення великоформатних рельєфів, які об’єднують в одному сюжеті чимало образів. За таке завдання беруться учні вже старших класів художніх шкіл. Для них глиняні рельєфи стають своєрідними випускними роботами, в яких юні митці демонструють усі свої уміння і таланти. Теми найрізноманітніші: підводний світ та його мешканці, флора і фауна, позаземні світи та герої улюблених книжок тощо. Їх теж можна побачити на виставці.
Загалом на ній представлено більше сотні рельєфів і стільки ж скульптур. Усі дитячі роботи приваблюють безпосередністю і водночас високим рівнем майстерності. Для багатьох учасників це перший вернісаж у житті. Але організатори виставки сподіваються, що він відкриє шлях у великий світ мистецтва.

Ірина КОЗАК.
Фото надано автором.

Хмельницький.