Ухвалена урядом Програма розвитку гідроенергетики України до 2026 року загрожує знищенням природоохоронних територій та може завдати величезної шкоди довкіллю. Таких висновків дійшли експерти-екологи.
Програма передбачає розбудову Дністровської ГАЕС, Канівської ГАЕС та Ташлицької ГАЕС. Так, приміром, за аналізом Національного екологічного центру України, у разі будівництва Ташлицької ГАЕС з підняттям рівня Олександрівського водосховища буде знищено частину Національного природного парку «Бузький Гард». Будівництво каскаду Верхньодністровських ГЕС знищить усі прируслові та руслові природні комплекси Національного природного парку «Дністровський каньйон». Спорудження Канівської ГАЕС призведе до руйнування берегів Канівського водосховища та розмивання Зміїних островів, що є частиною Канівського заповідника.
Стан водних ресурсів України і на сьогодні не є задовільним: з 10 великих та 130 малих ГЕС жодна не відповідає європейським екологічним стандартам.
Екологи наголошують, що програму було ухвалено без належних громадських слухань, екологічної експертизи та погодження з місцевими органами влади і навіть попри заперечення Міністерства екології. За своїм масштабом програма є державно-цільовою, але була зареєстрована як розпорядчий акт Міністерства енергетики, що дало змогу уникнути процедури ухвалення. Питання впровадження програми згуртувало навколо себе велику кількість громадських організацій, науковців та територіальних громад, які виступають за її перегляд.
Порушуються також європейські стандарти та норми, дотримуватись яких наша держава зобов’язалася, підписавши Угоду про асоціацію з ЄС. Збереження водних ресурсів є також однією з сімнадцяти цілей сталого розвитку, схвалених Генеральною Асамблеєю ООН.