Мультимедійна вистава-променад «Листи незнайомому другу з Нью-Йорка» у виконанні дітей з Новгородського на Донеччині проходитиме у містах Житомир, Одеса, Дніпро та Харків. Тур триватиме з 24 квітня до 8 травня.

«Вистава вражає правдою, щирістю, відкритістю. Юні актори донесли болючі речі, пережиті ними, без будь-якого пафосу, зайвої сентиментальності, потоків сліз. Просто в точку, що там відбулося і що відбувається, —сказав міністр культури України Євген Нищук. — Донести істину — це найголовніша місія театру».
Променад розрахований не більш як на 60 відвідувачів, адже глядач весь час слідує за акторами, що створює ефект присутності. Режисер вистави Ольга Данилюк називає цей жанр інтерактивною документалістикою. Також вона зазначає, що у назві «Листи незнайомому другу з Нью-Йорка» закладена інтрига, бо Новгородське до 1951 року називалося Нью-Йорк.
«Ідея проекту зародилася під час волонтерських поїздок у зону АТО. Восени 2016 року ми почали з підлітками Новгородського працювати над тим, щоб розказати історію про інший Донбас, без стигматизації і купюр. Ми показуємо справжнє життя і руйнуємо міфи про схід нашої країни», — розповіла Ольга.
Режисер додала, що виставу хочуть побачити навіть за кордоном. Франція, Німеччина і Канада вже запросили молодих акторів приїхати з програмою. На жаль, колективу потрібен час, щоб адаптувати виступ для іноземців. Тому найближчі півроку креативна команда акторів не збирається залишати Україну.