Херсонські правоохоронці вивчали іноземний досвід протидії сімейному насиллю. За сприяння Фонду ООН у галузі народонаселення та Посольства Великої Британії група українських поліцейських працювала у румунському місті Тиргу-Муреш. Із ними охоче ділилися досвідом тутешні вартові порядку, медики, соціальні працівники, і з їхньої легкої руки гості зробили кілька «відкриттів»...
Насамперед: румуни окрім центру для потерпілих від «побутових» тиранів створили ще й заклад для реабілітації тих, хто схильний до такого насильства. Тут із ними працюють психологи, навчаючи підопічних гамувати напади люті, взаємодіяти з оточуючими без конфронтації. На додачу в Тиргу-Муреш організували ще й мобільну бригаду для виїзду саме на інциденти в родинах, аби швидше розібратися в причинах сімейних негараздів.
У відділі комунікації Головного управління Національної поліції Херсонщини наголошують: румунський досвід — підтвердження того, що ефективна профілактика домашнього насилля без спільної роботи влади, медиків, громадських організацій і правоохоронців неможлива. І цю спільну роботу треба налагоджувати якнайшвидше, бо в регіоні досі немає ані реабілітаційних центрів, ані мобільної бригади, ані постійної уваги суспільства до проблеми домашнього насилля. Зате родинна тиранія процвітає: за даними Головного територіального управління юстиції Херсонщини, лише впродовж минулого року із заявами про домашнє насилля звернулися 3610 жінок, 347 чоловіків і 95 дітей. 

Херсон.