У Березнівському районі Рівненщини — на батьківщині засновника Української повстанської армії «Поліська Січ» Тараса Бульби-Боровця — ушанували пам’ять героїчного земляка. В області 2018-й оголошено Роком Тараса Бульби-Боровця з нагоди 110-ї річниці від дня його народження. Тож цьогоріч в області запланували низку заходів до цієї дати.

У місті Березне біля єдиного в Україні пам’ятника генерал-хорунжому (на знімку) провели мітинг, де спогадами, піснями та молитвами згадали незламного борця. Після цього учасники мітингу разом з плеядою істориків та краєзнавців з Рівненської, Житомирської, Волинської, Луганської областей, Києва та Запоріжжя стали учасниками всеукраїнської науково-практичної конференції «Тарас Бульба-Боровець — син землі поліської». Свої праці представили науковці, які досліджували феномен отамана «Поліської Січі», його побратимів та події українських національно-визвольних змагань. Результатом конференції стане видання збірки публікацій учасників конференції.

Тетяна ПАНАСЮК.
Фото надано автором.

 

ДОВІДКОВО

Цього року Рівненщина відзначає 110-ту річницю від дня народження Тараса Бульби-Боровця, уродженця села Бистричі Березнівського району, який першим в Україні очолив боротьбу проти окупанта 1941-го, створивши УПА «Поліська Січ». Це збройно-політичне формування, що діяло на Волині протягом 1941—1944 років. 

28 червня 1941-го було створено перший загін під командуванням генерал-хорунжого Тараса Боровця.