Сьогодні, 25 травня, у Музеї давньоруського гончарства ВІКЗ відкривається експозиція «Від бортництва до вуликового бджільництва». Ініціювала цей напрям діяльності директор Вишгородського історико-культурного заповідника кандидат історичних наук Влада Литовченко, адже медоборне ремесло здавна було характерним для Київського Полісся. Існує навіть гіпотеза, що бджоли виникли разом із квітковими рослинами (або завдяки бджолам з’явились квіткові рослини), а це було 140 млн років тому. До районів стародавнього бджільництва історики зараховують Київську Русь. Як відомо, роль «валюти» у ті часи відігравали саме мед, віск та хутро. Завдяки цим товарам на Русь надходили золото та срібло, зброя та рідкісні тканини. Стародавні літописи свідчать, що центрами такої торгівлі були Київ, Вишгород та Чернігів.
Якщо ж ви завітаєте до музею, то неодмінно дізнаєтесь, що борті були і природного походження — у вигляді дупла, і рукотворні, видовбані людьми у стовбурі дерева. А революційним поворотом у розвитку бджільництва стало створення рамкового вулика: перший у світі у 1814 році сконструював українець Петро Іванович Прокопович.

Окрім загальнопізнавальної інформації, як повідомив науковий співробітник ВІКЗ і завідувач експозиції Олексій Скоростецький (на знімку), у музеї також планують надавати консультації та проводити майстер-класи з питань облаштування вуликів, порядку та безпеки утримання бджіл тощо. Одне слово, ласкаво запрошують у товариство пасічників-початківців.

Вл. інф.
Фото надано музеєм.