Міжнародний валютний фонд оцінює дефіцит фінансування України в 2018-2019 роках на рівні 4,5 мільярда доларів, що перевищує виділену до теперішнього часу підтримку міжнародних партнерів. Про це повідомляється на сайті Європейської ради, передає УНІАН.
Нагадаємо: в 2018 році Національний банк і Міністерство фінансів розраховують отримати 1,9 млрд доларів від МВФ. Для продовження співпраці з Фондом Верховна Рада має ухвалити закон про створення Антикорупційного суду відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії, а уряд — привести ціни на газ до імпортного паритету і забезпечити механізм їх автоматичного регулювання зі зміною цінової кон’юнктури.
Україна з 2015 року реалізує з МВФ 4-річну програму розширеного фінансування (EFF), в рамках якої можна отримати близько 17 млрд доларів. 2015-го за цією програмою Київ отримав два транші — 5 млрд доларів у березні і 1,7 млрд доларів у серпні. У вересні 2016 року Фонд виділив 1 млрд доларів. У НБУ очікують, що цього року Україна зможе отримати черговий транш, що потрібно, передусім, для проходження пікових періодів погашення зовнішніх боргів.