Члени Комітету з монетарної політики Національного банку вважають, що можливі два різні сценарії розвитку подій в економіці. Все залежить від прогресу в проведенні структурних реформ і подальшої співпраці з Міжнародним валютним фондом. Про це йдеться у витягу з протоколу останнього засідання Комітету Нацбанку з монетарної політики.
«Найближчий час буде вирішальним для ухвалення рішень, важливих для продовження співпраці з офіційними кредиторами України. За активізації зусиль існує висока ймовірність отримання цього року траншу МВФ обсягом 2 млрд доларів та іншого пов’язаного фінансування, як і припускається у базовому сценарії макроекономічного прогнозу Національного банку», — наголошується в документі.
Члени комітету зазначили, що в разі розвитку подій за базовим сценарієм, який передбачає продовження співпраці з МВФ, Національному банку доцільно здійснити подальшу лібералізацію валютних обмежень, щоб підтримати економічний розвиток. Водночас більшість його членів погодилися, що ймовірність зниження облікової ставки до кінця поточного року низька.
Нагадаємо, зміною облікової ставки НБУ регулює вартість фінансових ресурсів, а отже — ставки за кредитами і депозитами. В теорії облікова ставка — орієнтир «ціни на гроші». Що вища облікова ставка НБУ — то вища процентна ставка по банківських продуктах (по кредитах і депозитах).
У разі гальмування структурних реформ і відсутності фінансової підтримки з боку офіційних кредиторів ситуація розвиватиметься за альтернативним сценарієм. На думку членів комітету, саме по собі неотримання траншів від МВФ не є приводом для підвищення облікової ставки. Однак українська економіка, як і раніше, істотно залежить від ситуації на зовнішніх ринках — і фінансових, і товарних.
У разі посилення ризиків зростання інфляції Нацбанк може вдатися до подальшого підвищення облікової ставки.