З кожним днем збільшується кількість об’єднаних громад. Своє переконання в цьому висловили учасники форуму «Реформа місцевого самоврядування та регіональної політики: можливості для громад та регіонів», що відбувся у Кропивницькому.

Зліва направо: Мар’яна Семенишин — радниця програми «U-LEAD з Європою»,
Олександр Корінний — новоукраїнський сільський голова (Кіровоградська обл.)
Галина Усик — гречаноподівський сільський голова (Дніпропетровська обл.)
Василь Колісник — матусівський сільський голова (Черкаська обл.), Олег Яременко —
директор Кропивницького центру розвитку місцевого самоврядування.

Вдруге місто приймало учасників масштабної події, присвяченої децентралізації. Участь у ній взяли майже двісті представників органів місцевого самоврядування Кіровоградської та Черкаської областей, а також фахівці та експерти з різних областей України та зі столиці.
За 2017 рік фахівці Кропивницького центру розвитку місцевого самоврядування провели майже двісті заходів для понад чотирьох тисяч представників місцевого самоврядування. Серйозну роботу проведено з розробки стратегій розвитку для трьох громад. Майже чверть заходів відбулися у форматі виїзних консультацій у районах та селах. Ще чверть — у форматі навчальних семінарів, адже команди об’єднаних громад потребують нових навичок з управління фінансами, комунікацій, муніципальних послуг.
«Центр надавав методичний супровід восьми громадам, у яких відбулися перші вибори, а також двом громадам, які торік стали на шлях об’єднання. Також експерти закладу займалися підвищенням спроможності тринадцяти громад, які отримали від наших фахівців навчання, поради та іншу підтримку. У трьох громадах (Соколівській, Ганнівській та Великосеверинівській) розпочалася робота з розробки стратегій розвитку. Делегації з Кіровоградської області побували на навчанні в Житомирі, Дніпрі та Миколаєві. Найближчим часом заплановано робочі поїздки до Одеси та Запоріжжя. Про досвід роботи ОТГ на Кіровоградщині дізнавалися делегації з трьох областей України. За п’ять місяців роботою охоплено майже 2000 осіб, — повідомив під час форуму директор центру Олег Яременко. — Очікується, що завдяки добровільній ініціативі місцевих мешканців та спільній роботі органів місцевого самоврядування, всіх програм і проектів, що втілюються на Кіровоградщині, область до кінця року матиме до десяти нових ОТГ. Центр допомагатиме цим та іншим громадам створювати проекти місцевого та регіонального розвитку (орієнтовно це буде 12 програм). Також заплановано проведення Школи управління проектним циклом, завершення створення чотирьох Стратегій розвитку та шести проектів міжмуніципального співробітництва».

Петро МЕЛЬНИК.
Фото Олени КАРПЕНКО.