Удвадцятеро нижчим є тариф на вивезення сміття у Рівному, ніж у такому ж за кількістю населення польському місті Ченстохов. Це з’ясувалося під час зустрічі міського голови Рівного Володимира Хомка з делегацією представників комунального господарства Ченстохова.

Голова товариства підприємців комунальної галузі Ченстохова Роберт Каліновський та член крайової ради господарства з роботи з відходами Роберт Корнатовський звернулися до міського голови Рівного з приводу можливої співпраці міст у сфері комунального господарства. Зокрема, поляків зацікавили перспективи переробки рівненського сміття, що дуже актуально не лише для Рівного, а й для інших міст України.
— В Україні немає непереборних технічних чи організаційних проблем із вивезенням та переробкою сміття. Проблема винятково політично-економічна, — наголосив міський голова Рівного Володимир Хомко. — Тариф на вивезення і захоронення сміття в Україні коливається від 8 до 20 гривень, тоді як у Польщі він становить 160 гривень, а далі в Європі — ще у півтора разу вище. Тому за ті кошти, які ми збираємо в Україні, переробити сміття неможливо. Жоден інвестор на це не погодиться — збудувати завод і працювати собі у збиток. Підвищити вартість вивезення сміття в одному місті у 20 разів також нереально. Я це чудово розумію. На те є багато причин: і політичні, і ментальні, і складне фінансове становище мешканців. Тому і вовтузимося в Україні зі своїми проблемами, шукаючи якийсь свій особливий шлях.
Українські реалії стали для польських комунальників несподіваним відкриттям. Поляки зауважили, що кожен мешканець Ченстохова сплачує за вивезення сміття понад 20 злотих (майже 160 гривень) на місяць. І тариф є ринковим для кожного окремо взятого міста.
Тож польським гостям лишилося висловити сподівання на позитивні зміни в Україні, після котрих вони зможуть повернутися до переговорів про інвестиції. Вони побували на сміттєпереробному заводі, який поки що вимушено зупинений, щоб ознайомитися з потужностями.

Олександра ЮРКОВА.

Рівне.

 

АВТОРИТЕТНА ДУМКА

Фахівці в галузі переробки сміття вважають, що через низькі тарифи на цю послугу налагодити його переробку нереально. Тому Україна має величезні проблеми з переробкою сміття. Водночас підвищувати тарифи до самоокупності у нашій країні неможливо, оскільки переважна більшість мешканців перебуває за межею бідності. Високі тарифи вони просто не зможуть оплатити. Тож допоки не підніметься рівень життя українців, щоб вони могли оплачувати сповна послугу з вивезення і переробки сміття, годі чекати інвесторів, а відтак — і розв’язання дуже актуальної проблеми з переробкою сміття. Та й встановлення тарифів на цю послугу, на думку фахівців, Києву слід передати на органи місцевого самоврядування.