Учора будівлю Міністерства оборони в Києві пікетувало близько тисячі людей. Учасники акції закликали військовослужбовців не виконувати злочинні накази, а діяти згідно із клятвою, даною народу України. Мітингувальники ще раз нагадали армії, що вона має бути з народом і поза політикою.
Одним із приводів для такого протесту стали останні заяви в. о. міністра оборони Павла Лебедєва, котрий прокоментував підсумки загальних зборів особового складу, що відбулися в усіх військових частинах ЗС України. Й увінчалися зверненням військових до Президента, в якому вони підтримують главу держави щодо стабілізації ситуації в країні. При цьому ця ініціатива «знизу» подається військовим відомством як «громадянська позиція» особового складу. Але чомусь виражають її люди в погонах не в себе вдома, сидячи на кухні, а на робочому місці. До того ж міністр підрахував, що «87 відсотків, тобто переважна більшість особового складу, підтримали дії Президента України і висловили переконання щодо недопущення подальшого протистояння в суспільстві, а також закликали до негайного припинення тих незаконних дій, які ми сьогодні бачимо в країні». Подібні висловлювання суперечать попереднім запевненням керівництва оборонного відомства про те, що ЗС України залишаються поза політикою.
Раніше в інтерв’ю «Голосу України» (номер за 1.02.2014 р.) експерти, коментуючи масові звернення військовослужбовців до Верховного Головнокомандувача, зроблені наче «під копірку» Генштабу, назвали базисом для можливості введення надзвичайного стану в країні.