Вечірнє засідання 
12 липня

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з прийняттям Закону «Про Вищий антикорупційний суд» (№ 7441).
Заступник голови Комітету з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв поінформував, що під час перерви члени комітету та представники фракцій домовилися повернутися до голосування майже за всіма поправками. Після цього на пропозицію комітету 27 поправок було підтверджено одним голосуванням, а 160-та та 168-ма поправки, які стосуються юрисдикції Вищого антикорупційного суду, голосувалися окремо.
«Суть 168-ї правки полягає в тому, що всі справи, які є підслідними Національному антикорупційному бюро, передаються до Вищого антикорупційного суду», — зазначив С. Алєксєєв та додав, що пропонована поправка повністю відповідає вимогам Міжнародного валютного фонду.
Під час обговорення керівник фракції «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов підкреслив, що наші міжнародні партнери вимагають, щоб парламент повернувся до першої редакції законопроекту, яка була запропонована Президентом України. «Ми будемо підтримувати і 160-ту, і 168-му поправки, але в тому вигляді, в якому вони були в першій редакції законопроекту, тому що саме це було погоджено з міжнародними партнерами», — сказав він.
Голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак також підтримав пропозицію про приведення законопроекту у відповідність до пропозицій міжнародних партнерів, адже подальша «співпраця з міжнародними фінансовими організаціями завадить економічному колапсу, який може настати восени цього року».
Натомість лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що парламентаріям має бути соромно говорити з найвищої парламентської трибуни, що текст законопроекту узгоджено з МВФ, з міжнародними партнерами чи ще кимось. «Коли ви з українцями будете узгоджувати? Коли ви згадаєте, що ви — парламент України, а не філія Міжнародного валютного фонду», — запитав він.
Зрештою 160-та та 168-ма поправки були підтримані, і після цього законопроект про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» 254 голосами було ухвалено в цілому.
Після цього представники фракцій та груп висловили свою позицію щодо розгляду питання про звільнення і призначення членів ЦВК. Керівник фракції «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов нагадав, що майже всі фракції в Коаліційній угоді обіцяли, що оновлення ЦВК буде ключовим питанням. «Ми готові відізвати одного з представників нашої фракції і таким чином збалансувати склад тих кандидатів, які будуть подані і які будуть голосуватися в сесійній залі», — заявив він та закликав представників інших політичних сил підтримати позицію.
Максим Бурбак («Народний фронт») привітав цю ініціативу БПП та висловив думку, що це допоможе знайти консенсус в питанні ЦВК та відповідатиме рекомендаціям ПАРЄ.
Олег Березюк («Самопоміч») зазначив, що коли президентська фракція забирає зайву кандидатуру, то фракція «Самопоміч» готова голосувати за ЦВК, тому що нинішній її склад є нелегітимним.
Після перерви А. Герасимов ще раз підтвердив, що фракція «Блоку Петра Порошенка» готова не підтримувати одного зі своїх кандидатів під час голосування, давши можливість парламенту проголосувати за 13 кандидатів на 13 місць у складі ЦВК. Таку само тезу висловила й представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценка.
Однак Голова Верховної Ради Андрій Парубій, зауваживши, що він як ніхто є прихильником якнайшвидшого оновлення ЦВК, звернув увагу, що відповідно до закону потрібно за три дні повідомити усіх кандидатів та членів ЦВК про розгляд даного питання. «Будь-яке порушення процедури з цього приводу — це право подати в суд і скасувати рішення по ЦВК. Зараз тут немає жодного члена чи кандидата в члени ЦВК», — підкреслив він та оголосив чергову перерву для робочої наради. А по її завершенні повідомив, що представники більшості фракцій саме з огляду на регламентні вимоги висловилися за перенесення розгляду цього питання.

Сергій ЛАВРЕНЮК.