Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко в інтерв’ю «Укрінформу» розповіла про підсумки діяльності восьмої сесії парламенту, Мінський формат і чому виборча кампанія буде непростою.
Безумовним успіхом, на її переконання, є ухвалені закони, які стосуються створення Вищого антикорупційного суду. Важливим є прийняття Закону і про дипломатичну службу.

Варто згадати і Закон про реінтеграцію Донбасу, який набрав чинності з 30 квітня цього року, що дозволило організувати єдине управління на Донбасі, тісну координацію всіх силових структур в рамках Штабу ООС.
Коаліція. Восьма сесія довела, що коаліція хитка й не ідеальна, але є. «Вона існує в форматі двох фракцій, які виконують свої обіцянки перед виборцями: БПП і «Народний фронт», також в коаліції присутні позафракційні депутати.

Три фракції, які просто зрозуміли, що в важкі часи стагнації економіки, війни, серйозних внутрішніх і зовнішніх загроз працювати і брати на себе відповідальність за країну набагато важче, ніж говорити», — зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко (на знімку).
Президент. Всі ключові закони, що були прийняті парламентом цієї сесії — авторства Президента, нагадала Ірина Геращенко і додала: «Беззаперечним є його великий внесок у надання Україні безвізу, в реформі децентралізації, в реформуванні і посиленні нашої армії і дипломатії, в ратифікації Угоди про асоціацію, в інших важливих питаннях. Й у збереженні санкцій ЄС і США проти РФ».
«Путін вважає Президента Порошенка своїм головним опонентом в Україні, бо це Порошенко, а не хтось інший, працював з ЄС і США, аби включилися санкції проти РФ, домовився-таки за зброю Україні, виборював безвіз. Це Президент створив антипутінську коаліцію. Очевидно, що Путін хотів би змінити Порошенка на більш лояльного до Кремля. Та й українські олігархи, чиї статки зароблені на російських енергоносіях, прагнули б більш лояльного до них і до Кремля президента. Тому виборча кампанія точно буде непростою», — спрогнозувала Перший заступник глави парламенту.
Мінський формат. Робота Мінських груп триває три роки. І з травня 2015 року ключовими досягненнями є зупинка повномасштабного наступу на Україну, локалізація війни, звільнення сотень заручників.
«Саме до виконання РФ Мінських угод у повному обсязі прив’язані санкції проти Росії. У нас популярно критикувати Мінські угоди, теоретизувати, що замість Нормандського варто створити Будапештський формат. Будапештський, Женевський, марсіанський — нема питань, в теорії ми всі все знаємо. Тільки ви запитайте у Сполучених Штатів і Трампа, чи вони захочуть зараз в Будапештский формат, чи згодна на це Російська Федерація, чи Європейський Союз готовий до того?» — зазначила Ірина Геращенко.
Тому, на її переконання, Мінські угоди хоч і не ідеальні, але важливі тим, що під ними стоїть підпис представника Російської Федерації, і Москва тепер несе відповідальність за свою бездіяльність і невиконання угод через санкції. І санкції прив’язані саме до виконання Мінських угод.
Водночас, за словами Ірини Геращенко, тривають консультації по всіх фронтах і зі Сполученими Штатами, і з нашими партнерами в Нормандському форматі, з Євросоюзом. Зокрема, стосовно того, що миротворча місія — це один з ланцюгів, важливих елементів повернення миру на Донбасі.

Фото «Укрінформу».