У місті діятиме нова форма сплати за вивезення побутового сміття. Тепер з кожної квартири стягуватимуть стільки грошей, скільки людей насправді проживає у помешканні. Раніше тариф розраховували пропорційно квадратним метрам квартири. Про це на прес-конференції розповів заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

— Уже днями кияни отримають платіжки, в яких з суми за утримання будинків приберуть «сміттєву» складову, — попередив Петро Пантелеєв. — Плата за вивезення побутових відходів буде зазначена в окремій графі, її розмір залежатиме від кількості мешканців квартири. Перші розрахунки у ЖЕДах зроблять, виходячи з наявних у них даних про зареєстрованих осіб. Надалі киянам слід звернутися до найближчих відділень Центру комунального сервісу і самим повідомити про те, скільки осіб фактично проживає у квартирі. В Україні діють норми, що показують, скільки сміття в середньому продукує одна людина на рік і за місяць відповідно. Виходячи з цього показника, а також з тарифу підприємства-перевізника, вирахувано і тариф за вивезення непотребу, за яким кияни сплачуватимуть кожного місяця. Наприклад, КП «Київкомунсервіс» розраховує отримувати до 25 гривень на місяць з кожного мешканця в зоні свого обслуговування.
Петро Пантелеєв також наголосив, якщо не подати до ЦКС достовірні дані про те, скільки справді проживає осіб у квартирі, то це швидко призведе до значного накопичення відходів на прибудинкових територіях, адже сміттярі від початку неправильно розрахують плани та обсяги вивезення. Це також може призвести до неконтрольованого підвищення плати за сміття. Можливе також втручання ЖЕД з їх «польовими дослідженнями», і правильна кількість мешканців буде таки встановлена. Крім того, варто нагадати, що за вивезення великогабаритного і будівельного (після ремонтів) сміття кияни платять окремо і найчастіше самі винаймають перевізника.
— Тому до 1 вересня просимо надати дані в ЦКС про кількість фактичних, що постійно проживають, мешканців квартир, — уточнив Петро Пантелеєв.

Утім, скептики вважають такий крок непродуманим. Адже виявити, скільки реально осіб проживає в окремо взятій квартирі, дуже складно. Якщо раніше облік мешканців вів паспортист, то тепер цю посаду анулювали, а керівництво будинків це відстежити апріорі не може. Інші кажуть про те, що основний тягар тепер ляже на бідних, адже саме вони живуть у малогабаритних квартирах, проте великими сім’ями.
Варто також зазначити, що з початку року в Україні набув чинності закон про роздільне збирання сміття, щоправда, лише на папері, бо, приміром, у столиці його досі ніхто так і не почав сортувати.