Президент Петро Порошенко взяв участь у відкритті виробничої лінії з виготовлення артилерійських снарядів великих калібрів державної акціонерної холдингової компанії «Артем» Державного концерну «Укроборонпром» (на знімку). «Це потужний внесок у нашу перемогу, яка точно буде, — наголосив глава держави. — Бо ми — українці, ми боронимо власну землю, власну державу, безпеку нашого народу».

Протягом чотирьох років війни артилерія забезпечувала надійну оборону української території, підкреслив очільник країни. Ще в 2012 — 2013 роках стояло питання утилізації боєприпасів, але, на жаль, війна все дуже швидко змінила, нагадав він. Нині українська оборонна промисловість виконала замовлення Збройних Сил за найбільш дефіцитними та ефективними боєприпасами. Водночас Президент зазначив, що за його дорученням РНБОУ розробила цільову програму для запуску нового виробництва українських боєприпасів. Україна крок за кроком просувалася до цього, наполегливою роботою українських військових, демонструючи як ми боронимо свою землю. За словами П. Порошенка, генерали країн НАТО, які працюють у нас радниками, відзначають наскільки швидко український народ відновлює свої Збройні Сили. «Ті ж самі процеси, але не так публічно, відбувались і в оборонній промисловості», — каже Президент.

Однак неможливо запустити виробництво боєприпасів без найціннішої складової — школи української оборонної промисловості, робочих рук українського оборонно-промислового комплексу, наголосив глава держави. За його словами, вітчизняні авторитетні працівники оборонної промисловості створюють школу, якої не має жодна країна в світі. «Київський політехнічний інститут, інші наукові установи готують саме для оборонної промисловості України найкращі кадри», — зазначив він. «Можу сказати українському народові — нам є чим пишатися», — акцентував Петро Порошенко.

Президент наголосив на тому, що серед перших пріоритетів — будівництво гуртожитків для українських військових-контрактників. До кінця цього року таким житлом забезпечать майже 23 тисячі службовців. Фінансується це, зокрема, із конфіскованих у попередньої влади коштів (1,5 мільярда доларів). Частину цих грошей спрямовано і на сільську медицину. Також ставилося завдання — спрямувати частину конфіскованого в оборонну промисловість. Саме на ці гроші й створено комплекс із виробництва артилеристських і реактивних боєприпасів.

Спілкуючись із журналістами, Президент також поінформував, що вже незабаром слова «Слава Україні! Героям слава!» стануть офіційним вітанням Збройних Сил. Уперше ці слова прозвучать цьогоріч 24 серпня — у День Незалежності України під час параду на честь чергової річниці. П. Порошенко зауважив, що питання зміни офіційного вітання ретельно обговорювалося з військовослужбовцями, ветеранами АТО, трудовими колективами і лише після цього ухвалено остаточне рішення. Офіційно в документах нове військове вітання закріплять на початку чергової сесії Верховної Ради. Для цього необхідно буде внести зміни до статутів всіх військ Збройних Сил України.

Вл. інф.
Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).