Олег Сенцов, український кінорежисер, який незаконно засуджений РФ за сфабрикованим обвинуваченням в підготовці теракту на 20 років, продовжує безстрокову голодовку в колонії «Білий ведмідь» у м. Лабитнангі (РФ). Після того як його сестра Наталія Каплан і адвокат кілька днів тому оприлюднили інформацію про критичний стан його здоров’я, кампанія зі звільнення Олега, який ціною свого життя кинув виклик Путіну, вимагаючи звільнити всіх політв’язнів, набрала нової сили.

«Посольство України в РФ і наше консульство в Єкатеринбурзі спрямували чергове звернення до ФСВП РФ про надання дозволу на відвідування Олега Сенцова консульською посадовою особою. Відповіді поки що немає. Наші консули докладають усіх зусиль, щоб домогтися зустрічі. Наші дипломати також звернулися до іноземного дипкорпусу в РФ із проханням добитися відвідування О. Г. Сенцова, посилити увагу світу до повільного вбивства Олега й інших українських бранців у російській в’язниці», — повідомила вчора Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. Вона також поінформувала, що українська сторона ще раз направила пропозицію РФ про зустріч омбудсменів Денісової і Москалькової у Мінську або на іншому майданчику для розблокування процесу відвідування утримуваних осіб та їх негайного звільнення.

У свою чергу Уповноважений Верховної Ради із прав людини Людмила Денісова звернулася до Комісії з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу із проханням якомога швидше розглянути клопотання матері Сенцова про помилування її сина. За словами Наталії Каплан, лист від матері Олега вже давно лежить в адміністрації президента РФ. Це там підтвердили в четвер, заявили, що «не готові говорити про реакцію». Сестра Сенцова переконана: все залежить від Путіна. У ситуації з її братом рішення залежить винятково від його політичної волі.

9 серпня Людмила Денісова опублікувала фото Олега Сенцова, яке їй передала російський омбудсмен Москалькова. Посилаючись на Москалькову, вона написала на своїй сторінці у Фейсбук: «Олег активний, ходить дивитися телевізор, читає книги, пише щось час від часу. Усі, цитую, дивуються, як він витримує, стан його задовільний. На моє запитання, чи можу я оприлюднити фото, мені відповіли, коли запитували про дозвіл зробити фото, Олег розуміє, що люди хвилюються про нього».

Проте цей знімок викликає недовіру після опису стану свого підзахисного, якого він бачив 7 серпня, адвокатом Дмитром Дінзе. У коментарі «Обозревателю» він розповів, що Сенцов схожий на голодного в’язня фашистського табору часів Другої світової війни. «Він не встає, тільки лежить. Він заощаджує сили, щоб перебувати при свідомості», — зазначив адвокат, додавши, що Олег схуд на 30 кілограмів, у нього впала грудна клітка... За словами адвоката, Сенцов розуміє, що його стан — критичний. І це вже третя затяжна криза. Мовляв, говорять, що понад 114 дні його підзахисний не протягне.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін «як людина і громадянин України» також закликав на своїй сторінці у Твіттер підтримати політв’язня українського режисера та вимагати від Росії його звільнення. «Олег перебуває на межі життя та смерті.

Щодня може статися непоправне.... Солідарність не має меж, а життя людини — має», — написав Клімкін. Раніше міністр закордонних справ Швеції Маргот Вальстрьом закликала російську сторону звільнити Сенцова у зв’язку з погіршенням його здоров’я. Утім, офіційні реакції світової громадськості та вимоги звільнення Олега Сенцова й інших в’язнів політичних амбіцій Кремля навряд чи подіють на Путіна. Очевидно, у головного російського тюремника свій план щодо українського режисера, якого в Москві просто призначили «крайнім» (як і інших політв’язнів) у своїх гібридних іграх. А такі плани, схоже, можна скорегувати на іншому високому, але не публічному рівні.