Український режисер Олег Сенцов продовжує голодування з вимогою звільнити не лише його, а всіх українських політв’язнів у РФ. Таку ж вимогу і таку позицію на всіх переговорах займає й українська сторона. 

Написала на своїй сторінці у Фейсбуці Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. Вона нагадала, що згідно з інформацією МЗС і правозахисних організацій, які ретельно документують всі факти незаконного затримання українців, сьогодні в тюрмах РФ і в окупованому Криму за політичними мотивами утримують майже 70 українців і кримських татар. Ще кілька десятків українців — військових і цивільних — незаконно утримують бандформування в ОРДЛО.
«Україна так і не отримала відповіді щодо ініціативи передати РФ 36 росіян — злочинців і терористів, заради звільнення наших. Також ми готові помилувати кілька десятків злочинців, причетних до війни на Донбасі в лавах проросійських бандформувань, аби витягти наших з ОРДЛО», — зазначила Ірина Геращенко, наголосивши, що пріоритетом є звільнення усіх заручників, яких утримують у тюрмах РФ, Криму і Донбасу.
За її словами, на переговорах у Мінську представники ОРДЛО намагаються розіграти кремлівський сценарій про «обмен всех установленных на всех установленных», стверджуючи, що в їх катівнях лише 20 українців і вимагаючи від української сторони повернути 300. «Шкода, що деякі представники ОБСЄ не заглиблюються в деталі й публічно підіграють цим ганебним і неприпустимим сценаріям», — констатувала Перший заступник Голови Верховної Ради.
Вона зазначила, що весь світ знає, де утримується Сенцов, Сущенко, Балух, Карпюк, Панов, Куку, Кольченко та інші. «Вже 4,5 місяця!!!!!! Ми чекаємо відповіді РФ на нашу пропозицію: заберіть 36 ваших — віддайте наших! Ми зробили пропозицію, аби український омбудсмен Л. Денісова зустрілася зі своєю візаві з РФ Т. Москальковою 21—22 серпня у Мінську, в рамках ТКГ і доклали зусиль для розблокування процесу звільнення утримуваних. Україна до цього готова.
Ми стоїмо на позиції Олега Сенцова й вимагаємо звільнити всіх!» — підсумувала Ірина Геращенко.

***

В’язень Кремля, незаконно засуджений російським режимом до двадцяти років позбавлення волі, український режисер Олег Сенцов продовжує безстрокове голодування в колонії російського міста Лабитнангі. Україна і світова громадськість вимагають його негайного звільнення. Мати Олега Людмила Сенцова одержала відповідь на своє клопотання про помилування сина від управління із забезпечення конституційних прав громадян при адміністрації президента РФ. Мовляв, Олег повинен самостійно звернутися до Путіна з відповідним проханням. Також в АП зазначили, що остаточне рішення про помилування приймає президент Росії.
Коментуючи це послання, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко звинуватила Кремль у брехні, заявивши, що для звільнення Надії Савченко Москва не вимагала її особистого прохання про помилування. «Цинізм, але про її помилування просили родичі вбитих на Донбасі російських журналістів, зовсім сторонні їй люди. І нічого, спрацювало, тому що це був кремлівський сценарій. Відсутність особистої чолобитної не перешкодила Путіну помилувати Надію... Путін знає, що Олег ніколи не напише чолобитну. РФ реалізує сценарій повільного вбивства Олега... У мами Сенцова в неділю був день народження. Вона чекала найбільшого подарунка — повернення сина. Отримала мерзенного листа із Кремля», — написала вона в пості на Фейсбуці.
Своєю чергою Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила після зустрічі в Лук’янівському СІЗО із громадянами РФ Олександром Саттаровим і Фарухом Камаловим, що ті написали заяву на ім’я президента РФ «з проханням повернути їх на територію Росії шляхом обміну на одного з українських політв’язнів». За словами Денісової, раніше таку заяву подав громадянин РФ Олексій Седіков, котрий відбуває покарання за тероризм у Бучанській колонії.
У вівторок Європейська кіноакадемія закликала світове співтовариство об’єднати всі свої голоси в один великий заклик до Путіна: «Пане президенте, змилуйтеся, звільніть Олега Сенцова!». Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті організації. «Три місяці численних закликів на всіх рівнях до президента Путіна і російської влади звільнити Олега Сенцова залишилися без відповіді. Голоси тисяч людей на вулицях у понад 30 країнах залишилися не почутими. Що ще має статися, доки ті, хто при владі, нарешті не покажуть своє людське обличчя?» — зазначено в заяві європейських кіноакадеміків.