Громадські об’єднання людей з інвалідністю:
Асоціація інвалідів-спинальників України,
Всеукраїнська асоціація працездатних інвалідів,
Всеукраїнський парламент працездатних людей з інвалідністю,
Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю та осіб з інтелектуальною недостатністю,
Конфедерація громадських організацій інвалідів України,
Національна асамблея людей з інвалідністю України,
Союз організацій інвалідів України,
Українське товариство глухих,
Український конгрес інвалідів,
Центр реабілітації інвалідів-спинальників

ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ
ПЕТРУ ОЛЕКСІЙОВИЧУ ПОРОШЕНКУ

Відкрите звернення

Українська громадськість з інвалідністю жорстко та категорично засуджує рейдерське захоплення одного з найбільш престижних навчальних корпусів Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна», по вулиці Львівській, 23, яке відбулось у місті Києві 7 серпня 2018 року без належної процедури та в протиправний спосіб. Будівля була захоплена у вечірній час агресивно налаштованими чоловіками спортивної статури в балаклавах, чисельністю до 100 осіб, які громили огорожу, знищували майно, викрадали кошти та знущались над співробітниками Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна», про що свідчать більше 30 заяв до правоохоронних органів від потерпілих.
Ці неопізнані особи з незрозумілих причин так і продовжують перебувати в захопленому навчальному корпусі та ведуть табірний спосіб життя, перешкоджаючи організації і веденню Університетом «Україна» освітньої і реабілітаційної діяльності.
Права та інтереси людей з інвалідністю на здобуття освіти захищаються міжнародними актами та вітчизняним законодавством. Натомість бездіяльність правоохоронних та контролюючих державних органів, які мають забезпечувати дотримання міжнародного права щодо інвалідизованих людей, є умисним прямим порушенням:
* Конвенції ООН про права людей з інвалідністю,
* Заключних зауважень Комітету ООН з прав людей з інвалідністю від 30 серпня 2015 року,
* Розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р.
№ 1073-р.  «Про затвердження плану заходів з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях, наданих Комітетом ООН з прав осіб з інвалідністю, до першої доповіді України про виконання Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю на період до 2020 р.»,
* статті 3 Конституції України,
* статті 2 Закону України «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики»,
* Закону України «Про основи соціальної захищеності людей з інвалідністю в Україні»,
* пункту 28 Розпорядження Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2008 р. № 1513-р.,
* Плану дій «Безбар’єрна Україна» для створення безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших груп осіб з обмеженою мобільністю на період 2009—2015 рр.
Окрім того, вилучення нового навчального корпусу Університету «Україна» з процесу використання його за цільовим призначенням, що повністю пристосований для людей з інвалідністю, у тому числі для незрячих та тих, що пересуваються на візках і потребують сторонньої допомоги, суперечить вимогам вітчизняного законодавства щодо заборони перепрофілювання будівлі освітнього закладу.
Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» є першим та єдиним унікальним закладом вищої інклюзивної та зворотної інклюзивної освіти в Україні та ефективно функціонує з 1997 року завдяки високоморальній Людині з великої літери Петру Михайловичу Таланчуку, який більше 20 років своєї професійної та організаторської діяльності присвятив справі полегшення життя людям з інвалідністю. І якщо таке ставлення до одного з перших міністрів освіти, то чого чекати іншим, хто займається проблемами людей з інвалідністю.
Люди з інвалідністю переймаються тим, щоб проголошений в Україні пріоритетний соціально-економічний напрямок внутрішньої політики та розвитку України — створення інклюзивного освітнього середовища, патронат над реалізацією якого забезпечується Президентом України паном Петром Порошенком та його дружиною пані Мариною Порошенко, не став простим способом окозамилювання для Європейського Союзу щодо досягнень України із включення інвалідизованих людей до процесу соціально-економічного розвитку країни.
Зважаючи на вказані обставини, Президент України як гарант реалізації всіх конституційних прав людини, у тому числі з інвалідністю, має з використанням усіх своїх повноважень забезпечити безапеляційне та безкомпромісне виконання Кабінетом Міністрів України зобов’язань щодо організації та здійснення процесу навчання людей з інвалідністю, покладених на нього вітчизняним законодавством, складовою частиною якого є ратифіковані в установленому ним порядку відповідні міжнародні правові акти.
Громадськість засуджує проти-правні дії рейдерів і звертається до Президента України з проханням втрутитися в ситуацію і здійснити всі необхідні дії для відновлення права інвалідизованих людей здобувати професійну, передфахову та вищу освіту в навчальному корпусі по вулиці Львівській, 23 та покарання всіх, хто це здійснив, враховуючи і тих, хто є організатором і натхненником того, що сталося.
А громадськість публічно буде продовжувати захищати права людей з інвалідністю, у тому числі й Університет «Україна», і залишає за собою право звертатися не лише до вітчизняних органів влади та ЗМІ, а й до міжнародних структур за захистом їхніх інтересів, які гарантовані Конвенцією про права людей з інвалідністю, а також:
* Хартією прав людини,
* Європейською конвенцією про захист прав і фундаментальних свобод людини з протоколами (1950 р.),
* Європейським соціальним статутом (1961 р.),
* Міжнародним договором про економічні, соціальні та культурні права (1966 р.),
* Конвенцією про права дитини (1989 р.),
* Гельсінським документом НБСЄ «Виклик часу змін» (1992 р.) тощо.