Депутати Ріпкинської районної ради Чернігівської області на своїй сесії вирішили звернутися до Президента, Прем’єр-міністра, керівників області через впровадження в районі пілотного проекту «Пересувне відділення» ПАТ «Укрпошта».

«Жителі сіл та селищ висловлюють невдоволення з приводу несвоєчасної доставки пенсій, передплачених періодичних видань, неможливості вчасно здійснити оплату за отримані комунальні послуги, — пишуть депутати. — Незручності відчувають і люди похилого віку, які за станом здоров’я не можуть дістатися «пересувного відділення». У зв’язку з продовженням реалізації пілотного проекту «Пересувне відділення» ПАТ «Укрпошта» в Ріпкинському районі зростає соціальне напруження. До органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади звертаються жителі населених пунктів із вимогою відновити роботу стаціонарних поштових відділень».
Ріпкинські депутати просять припинити реалізацію пілотного проекту «Пересувне відділення» ПАТ «Укрпошта» на території свого району.
А ось як оцінюють поштову «реформу» на півдні області — у Прилуцькому районі.
Валерій Коваленко, Білорічицький сільський голова:
— Я негативно ставлюся до реформування поштової галузі. І, зокрема, до функціонування пересувних відділень. Про наслідки їх роботи по інших районах Чернігівської області прочитав в Інтернеті. Це черги за будь-якої погоди. Це неможливість вчасно передплатити улюблену газету, сплатити комунальні послуги... Поки надворі тепло, то ще більш-менш... А як задощить чи засніжить? У Білорічиці мешкають майже дев’ятсот жителів. Більша частина з них — пенсіонери. Декотрі просто не дійдуть до пересувного відділення. А поштовики, через негоду, можуть не доїхати до стареньких.
Валентина Піддубна, Яблунівський сільський голова:
— Яблунівка — колишній районний центр. Наше село має велику площу. Узимку часто-густо впродовж одного дня неможливо почистити від снігу всі дороги. Як такими їздитимуть поштовики? Та й загалом нереально за кілька годин охопити своїми послугами село, в якому 1200 жителів... Уявіть собі таку ситуацію: листоноша з мобільного відділення привезла пенсію якійсь бабусі. А старенька на той час працює десь на другому кінці свого городу. Старенькій треба додибцяти до хати, помити руки, знайти окуляри, розписатися у відомості. На це може піти майже півгодини. На одну людину!.. До речі, нещодавно до нас у сільську раду зателефонував хтось із представників Чернігівської філії «Укр-пошти». Просив допомогти із приміщенням для точки базування мобільного відділення. Я запропонувала будівлю, в якій упродовж багатьох років — поки «Укрпошта» не зажадала нового, теплішого приміщення — функціонувало стаціонарне відділення. Кажу: «Туди й переходьте!». У відповідь — довготривала пауза... Виявляється, обласний поштовик навіть не знав, що в Яблунівці простоює будівля «Укр-пошти». А з нею треба щось робити. Але, на жаль, сільська рада не має права туди втручатися...
Тетяна Дзигало, Сергіївський сільський голова:
— Відчуваю, що це буде жахом для моїх односельців! Через те, що до Сергіївки — розбита дорога. Нею довго їхати. Дев’ять із гаком кілометрів — приблизно за годину! Як бути з пенсіонерами похилого віку? Деякі з них не спроможні пройти по подвір’ю, не те що бігти до пересувного відділення поштового зв’язку... А уявляєте, як чекає на листоношу самотня людина похилого віку? Адже та для бабусі чи дідуся — наче психолог. Вислухає, порадить... Та й, зрештою, поштовики за негоди загрузнуть у першій-ліпшій ямі — грунтівка!
Микола Череп, Івковецький сільський голова:
— Перш ніж втілювати якусь інновацію, треба радитися з людьми. Виносити все на громадські обговорення. Поштовики цього не зробили. В Івківці та Голубівку ніхто із представників «Укрпошти» не приїжджав, щоб порозмовляти із сельчанами... Кажуть, що на пересувні відділення зв’язку виділили нові «Фіати». Але ж вони не джипи. Для наших доріг не підійдуть... Проте на закупівлю транспорту пішло немало грошей. Краще б їх заплатили листоношам за нелегку працю. Шкода листонош, котрі завершують свою роботу у стаціонарних відділеннях. Вони вже отримали попередження про скорочення. Як цим людям бути далі? Куди піти? Якось не по-людськи вчинила з ними «Укрпошта»...
І ще одне! Уявіть картину! Зима. Двадцять градусів морозу. Люди тупцяють у черзі біля пересувного відділення. Некомфортно? Отож бо!..
І наостанок — спостереження журналістки із Коропа, що називається — з натури.
«Випадок із життя. Виходжу на вулицю, бачу — представники «Укрпошти» до сусідів добиваються. Кажу, вони ж на роботі, нікого немає вдома. А поштарі відповідають, що сусіди відправили лист із повідомленням, то передайте, будь ласка, їм, коли повернуться додому, що ми повідомлення привезли. А де будинок 14? — Та це на початку вулиці, бо в нас уже з номерами 70—80 ідуть. Поштарі поїхали, а через якийсь час повернулися, бо, виявляється, потрібно було їм зайти до іншої сусідки. Просто вони «7» з одиницею переплутали. Я спостерігаю за ними і думаю: це ж скільки на рівному місці треба бензину викатати, а чи не простіше і дешевше довірити цю роботу місцевому поштарю, що орієнтується не за номером, а за прізвищем і сам знає, де кого і в який час дня знайти.
Менчани зранку виснажені, самі обурюються цій недолугій реформі і кажуть, що ще трохи в такому темпі — і кидатимуть таку роботу. Яка це економія?».
Одне пояснення: пошту в Короп возять листоноші з Мени, а коропчанам пропонують їхати на роботу в Ріпкинський район. Така вона — страхомудра «рехворма» по-смілянськи.

 

Заблокували районне відділення

У Бахмачі обурені мешканці сіл району провели попереджувальне блокування районного відділення «Укрпошти». Вони вимагають припинити закриття сільських поштових відділень. Протестувальники дали кілька днів генеральній дирекції ПАТ «Укрпошта» для виправлення ситуації. Якщо їх не почують — акція буде продовжена 31 серпня.
Перед в акції веде сільський голова Гайворона Валентин Бойко.
Нагадаю, що раніше відбувся бунт селян в Атюші Коропського району, обурення листами висловлюють мешканці сіл Чернігівського, Сновського, Куликівського та інших районів. Готуються до протестних акцій члени Асоціації регіональної преси Чернігівщини, яким генеральний директор ПАТ «Укрпошта» Ігор Смілянський порадив робити... цікаві газети. Що-правда, не розказав, як їх робити такими, якщо він знищує передплату. Скажімо, тільки корюківська районна газета «Маяк» уже втратила 800 передплатників через закриття сільських поштових відділень. Для газети з накладом у чотири тисячі примірників це катастрофа.
Мешканці Атюші вже погрожували перекрити трасу міжнародного значення Київ—Бачівськ (реально вона проходить від Києва до Москви) на знак протесту. Тепер такий намір висловлюють і мешканці Бахмацького району. Схоже, що перекриття траси міжнародного значення буде на Чернігівщині не в одному місці. Якщо влада чутиме тільки гендиректора «Укр-пошти» і не чутиме селян.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Чернігівська область.