Зливи і блискавиці лише підсилили значення духовно-мистецького проекту «Вірую», проведеного в національному заповіднику «Давній Галич».

 

Президент Івано-Франківської торгово-промислової палати Андрій Левкович та депутат Верховної Ради Анатолій Матвієнко уже обговорюють нові проекти.

 

Свято відбулося під духовним супроводом.

 

Серед гостей — керівник ДАК «Дороги України» Роман Косинський (у центрі), начальник Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області Василь Буджак та підприємець із Верховини Юрій Федорук.

 

Голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук із сім’єю.

 

З нагоди святкування Дня Незалежності країни в національному заповіднику «Давній Галич» на Крилоській горі відбувся духовно-мистецький проект «Вірую», котрий об’єднав відомих вітчизняних музикантів.
Місце проведення фестивалю не випадкове — протягом XII—XIV століть Крилос був центром Галицько-Волинського князівства. Й тепер тисячі прочан із вірою в серці та в пошуках духовного відновлення приходять до храму на горі, який упродовж століть об’єднував українців, був та залишається символом незламної віри та натхнення на нові добрі звершення.
«Духовно-мистецький проект «Вірую» матиме велике майбутнє, бо його передбачив покійний блаженіший Любомир Гузар, коли оповідав, як малим із батьками приходив сюди на богослужіння, а опісля біля могили українських героїв підносили синьо-жовтий стяг та співали січових пісень», — наголосив у вітальному слові Митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин, котрий разом з іншими духовними провідниками Прикарпаття благословив дійство.
Голова Івано-Франківської обласної держадміністрації Олег Гончарук підтвердив, що саме віра допомогла втілити у життя задум народного депутата Анатолія Матвієнка. Знайшлася підтримка, зокрема, Івано-Франківської торгово-промислової палати, Галицьких РДА та районної ради. Відгукнулися відомі артисти. Завітало чимало гостей — від столиці і до Карпатських верховин.
У давньому храмі по-особливому лунали духовні твори у виконанні відомих вокалісток Наталки Половинки і Юлії Тарасович, які виступили з музичним проектом «Радуйся». Це вкотре засвідчило, що музика здатна піднести до небес. Відчуття блаженства підсилилося грою артистки Ірини Рябчун на карильйоні — перелив дзвонів у суголоссі з духовною аурою Крилосу.
Проливний дощ не розігнав численних глядачів, котрі слухали виступ бандуристів Прикарпатського національного університету та артистів Івано-Франківського академічного симфонічного оркестру. Під супровід водяних потоків із неба та овації публіки піднялася на сцену Ніна Матвієнко. Кожна пісня — як ствердження любові до Господа, згуртування нації та віра в перемогу.
Через зливу дещо довелося відтермінувати оперу-реквієм «IYOV» формації Nova Opera. Дощ, блискавиці — з такими природними декораціями та експресією вперше просто неба відбулася неймовірна вистава. Відтворення біблійної історії про страждання старозаповітного святого Йова композитор та один із співавторів постановки Роман Григорів назвав величезним випробуванням та усвідомленням, що саме з вірою можна досягти неможливого. Глядачі отримали справжню нагороду від дійства, що одухотворило, спонукало замислитися.
Ще будуть підбиті підсумки проекту. Адже, як наголосив голова Галицької районної ради Петро Андрусяк, Крилоська гора ще не бачила такого величавого дійства. Це додало впевненості в тому, що Прикарпаття стає духовно-культурним центром країни. В цьому переконані і організатори мистецького проекту «Вірую» — благодійний фонд «Україна Інкогніта» та співорганізатори: Івано-Франківська торгово-промислова палата, Івано-Франківська ОДА, Агенція регіонального розвитку Івано-Франківської області.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото автора.

Івано-Франківська область.

 

ДОВІДКОВО

«IYOV» — опера-реквієм для препарованого рояля, ударних, віолончелі та солістів. Режисер: Влад Троїцький. Композитори: Роман Григорів, Ілля Разумейко. «IYOV» уперше було представлено на головній сцені фестивалю сучасного мистецтва ГогольFest у вересні 2015-го. Упродовж 2015 року її презентували в Китаї, Австрії та США. У 2016 році оновлену версію неодноразово виконували в Данії, Україні та Польщі. У 2017-му «IYOV» було представлено у Віденській філармонії, а також Македонській національній опері. У січні цього року «IYOV» з успіхом п’ять разів виконали на фестивалі сучасної опери PROTOTYPE у Нью-Йорку. Член Американської асоціації театральних критиків Adrian Dimanlig відзначив, що «найбільш несподіваною та креативною прем’єрою фестивалю стала опера «IYOV». Повернення найуспішнішої постановки формації Nova Opera на українську сцену відбулося 6 квітня на страсну п’ятницю у Національній опері України.
Опера-реквієм «IYOV» створена за книгою Йова зі Старого Заповіту та з використанням латинських сакральних текстів. Написана в синтетичному жанрі, що вперше в історії світової музики поєднав у собі оперу, реквієм та ораторію. Книга Йова — не лише розповідь про життя біблійного героя. Це історія людського відчаю, жертовності та пошуку себе. Пронизлива розповідь про страждання, що перетворюється на оду життю. Цей твір особливо актуальний в сучасних українських реаліях, адже безмежна віра Йова не лише дарує надію, а й повертає все втрачене під час випробувань.