На Прикарпатті обговорили реалізацію спільних ініціатив із розвитку гірських територій

Лісисте Прикарпаття отримало шанс поліпшити фінансовий стан органів місцевого самоврядування. 10 серпня Президент Петро Порошенко підписав Закон № 2497 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств», який зокрема розширює базу оподаткування місцевих бюджетів за рахунок лісових земель. Ним передбачено виведення податку за землю під лісами з рентної плати. Відповідні зміни внесені до ст. 273 Податкового кодексу.
Про це йшлося на прес-конференції в Івано-Франківському Центрі розвитку місцевого самоврядування (ІФЦРМС), у якій узяв участь народний депутат України Юрій Соловей.

Голова Ланчинської ОТГ Володимир Попович, народний депутат України Юрій Соловей, виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Максим Чопей.

Виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Максим Чопей зазначив, що на Прикарпатті є 9 гірських ОТГ, а також громади, територія яких покрита лісовими масивами. Нині вони не отримують надходжень до власних бюджетів від цих територій, позаяк ліси перебувають у постійному користуванні державних лісгоспів та агролісгоспів. Приміром, землі Білоберізької об’єднаної територіальної громади на 63% вкриті лісами, плата від яких не справляється і не надходить до місцевого бюджету.
Голова Ланчинської ОТГ Володимир Попович, очільник Білоберізької ОТГ Дмитро Іванюк, директор ІФЦРМС Руслан Панасюк та радник із правових питань Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Михайло Івашків обговорили перспективи розвитку гірських територій та нові можливості наповнення бюджетів.
«Реалізація цього закону дає змогу наповнювати додатковим фінансовим ресурсом бюджети громад, який можна тепер скерувати на поліпшення місцевої інфраструктури та якості життя громадян. Це означає, що місцеві громади зможуть самостійно розпоряджатися значними коштами», — зазначив народний депутат Юрій Соловей, який разом з іншими прикарпатськими нардепами активно підтримав законопроект.
Один з авторів законо-проекту Михайло ІВАШКІВ розповів:
«Цей закон — дуже велика перемога децентралізації та гірських територій, бо дає змогу ОТГ контролювати сплату земельного податку на своїй території, ПДФО, з оренди земельних часток, які передаються для обслуговування сільгосппідприємств. Найбільше хвилювало ОТГ і органи місцевого самоврядування питання плати за землю під лісами. За роки незалежності його ніхто не порушував, від земель державних лісових господарств податок за землю не сплачувався. Коли ми цей законопроект розробляли, ініціатива пішла знизу. На засіданнях Агенції ОТГ Прикарпаття керівники громад скаржилися, що триває вирубка лісів, псується дорожня інфраструктура, а в сільських бюджетах негусто. Підхопивши цю ініціативу, ми у квітні зареєстрували законопроект. Завдяки допомозі групи депутатів Верховної Ради, зокрема Юрія Солов’я, законопроект швидко проголосували. Це наша спільна копітка жертовна робота, дякую команді Прикарпаття: нашим головам ОТГ і народним депутатам, Центру розвитку місцевого самоврядування області. Закон поширюється не тільки на гірські території, а й на інші регіони з лісами. Однак є й ризики, які треба владнати на рівні підзаконних актів».
Голова Ланчинської ОТГ Володимир Попович — кандидат економічних наук, очолює заодно спілку економістів Прикарпаття. Наголошує на тому, що тепер громади області матимуть потужний фінансовий ресурс від понад 600 тис. га зайнятої під лісами землі. Це додатково 200 млн грн до бюджетів.
«Маємо вести перемовини з керівництвом обласного управління лісового та мисливського господарства про збалансовану ставку податку (закон передбачає від 0,5 до 5% від нормативно-грошової оцінки лісів), щоб не паралізувати роботу держлісгоспів, — каже голова ОТГ. — Насамперед це копітка робота органів місцевого самоврядування: паспортизація та встановлення меж населених пунктів, лісів на них та поза ними. Можуть бути й ризики, бо суб’єкти господарювання іноді зареєстровані десь у райцентрі, області або й у столиці».
На території Ланчинської ОТГ є 1,5 тис. га, зайнятих під лісами. Тому розраховують на додаткові надходження. До громади от-от приєднається село Середній Майдан, де 1000 лісу. А річний бюджет мізерний — 280 тис. грн. Ліс вивозять, немає автобусного сполучення, доріг. Надходження від орендної плати за землі з лісами сприятимуть розвитку території.
Треба досягти якихось узгоджених рішень із землекористувачами-держлісгоспами, щоб не чинити додаткового навантаження на їхню господарську діяльність. Десь уже були проведені наради у Верховинському районі, щоб держлісгоспи не згортали свою господарську діяльність, щоб не вивільняли людей, а галузь і далі працювала.
Щоб компенсувати плату за землю, держлісгоспи мають займатися не тільки вирубкою лісів, а й здійснювати додаткову переробку лісової продукції, збільшувати їхню додану вартість. А це нові робочі місця, ПДФО, розвитковий стимул, який ще дасть поштовх для процвітання територій.
Попередній розрахунок у селах, де знають чітко нормативно-грошову оцінку лісової території в розмірі, уже проводився. Податок у розмірі 1% — це 300 грн/га. Лісівники стверджують, що це потягне за собою подорожчання кубометра дров на 150 грн. На простих споживачах це не мало б позначитися, бо значна частина продукції експортується.
Територія країни має
10 млн га лісів. Із дією нового закону громади отримають вагомий ресурс, який дасть змогу ОТГ та органам місцевого самоврядування власні кошти скеровувати на поліпшення якості життя.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото автора.

Івано-Франківська область.