Учора з міста Армянськ, що на півночі Криму, почали вивозити дітей через небезпеку токсичного отруєння. Про це повідомляють «Крим.Реалії», що є проектом «Радіо Свобода». Також, за їхньою інформацією, 4 вересня окупаційна влада півострова оголосила про закриття заводу «Кримський титан», кислотонакопичувач якого, за попередніми даними досліджень, і став причиною токсичних викидів. Підконтрольний Росії глава Криму Сергій Аксьонов називав операцію не евакуацією, а «запобіжними заходами».

Нагадаємо, жителі півночі Криму продовжують скаржитися на погіршення самопочуття, їдкий запах у повітрі, подразнення в горлі, особливо у вечірній час після викидів, що відбулися в ніч із 23 на 24 серпня на «Кримському титані».

Цей завод розпочав роботу 1971 року, на початку 2000-х перейшов під контроль компанії Group DF. Головним напрямком підприємства є виробництво діоксиду титану — речовини, що застосовується в лакофарбовій, гумотехнічній промисловості, при виробництві пластмас і в багатьох інших галузях. 2014 року, після анексії Криму Росією, власник змінив структуру управління заводом. У жовтні Group DF передала ПрАТ «Кримський титан» російському дочірньому підприємству ТОВ «Титанові інвестиції». 2015 року ПрАТ «Кримський титан» перейменували на «Юкрейніан Кемікал Продактс».

У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України вважають, що завод «Кримський титан» становить екологічну загрозу для Херсонської області. Утім, поки що перевищення концентрації хімічних речовин на материковій частині України поблизу адміністративного кордону з анексованим Кримом не виявлено.