або «Не дамо рубати наше майбутнє!»

 

Дехто вперто ратує за відхилення мораторію на вивезення лісу-кругляка, однак Верховна Рада України вкотре продемонструвала тверду позицію у цій справі: народні депутати зініціювали законопроект про кримінальну відповідальність за контрабанду лісу-кругляка. Але поки що майже весь ліс України перебуває... у тіні! Невідомо, хто дає дозволи на його вирубку. Але ж рубають і вивозять. Цікава ситуація — експортуємо дрова, а наші зарубіжні партнери отримують ділову деревину. За вітчизняною статистикою, експорту лісу-кругляка фактично немає, діє ж заборона! Але існує експорт дров та інших лісоматеріалів. Коли ж порівняти з аналогічною статистикою ЄС, побачимо, що до Румунії, Польщі, Німеччини імпортується ліс-кругляк.

 

Фото туриста, який побував у Карпатах.

Фото з сайту https://Iviv.vgorode.ua

 

У серпні мешканці Левківки, що в Новоархангельському районі, разом із працівниками Торговицького лісництва та секретарем тамтешньої сільської ради Наталією Терновенко упіймали браконьєрів, серед яких, напевно, найважливішою персоною виявився... депутат районної ради.
Люди сподіваються, що поліції буде важко зберегти імідж захисника закону і заступника громади, якщо вона не наважиться на висновки щодо затриманих в левківській посадці «лісорубів» або якщо вирішить спустити на гальмах інцидент, який набув широкого розголосу і в області, і за її межами.

 

Такі наслідки «роботи» тих, для кого нажива — понад усе.

 

Наталія Терновенко (крайня праворуч) з односельцями на оновленій зупинці.

 

Хто у засідці сидить

Місцеві жителі стверджують, що припинили не одноразову браконьєрську акцію, а один з етапів масової вирубки. Кажуть, що керівник упійманих на гарячому дроворубів має в лісі значно масштабніші бізнес-інтереси, у виробничому порядку дає наряди бригадам браконьєрів, котрі то там, то в іншому місці нищать ліс. Цікаво, як після свідчень очевидців, після задокументованих фактів «депутат із сокирою» доводитиме колегам, керівництву райради, партії, яку представляє на місці, що він тут «не при дєлах»? А він, як свідчить практика таких викриттів, обов’язково це робитиме.
«Уже сьогодні запевняє, що опинився на місці вирубки під Левківкою з тією ж метою, що й ми, — припинити беззаконня, — каже Наталія Терновенко. — А тим часом місцеві мешканці склали для сільської ради список осіб, які рубають навколишні насадження і заробляють на цьому чималі гроші. Поки що в ньому десять осіб. Але і без переліку я знаю, хто це робить. І всі знають, бо досить розгорнути районну газету і почитати, хто продає дрова (до речі, кубометр дров із лісництва коштує 315 гривень, а браконьєри правлять 460, і народ ведеться. — Авт.). І нікого не цікавлять ні правда, ні дерева, ні екологія, ні майбутнє наших дітей. Мислення байдужого обивателя, як логіка хабарника, проста: хай завтра ліс не росте, аби сьогодні з’їсти бутерброд з дорогою ковбасою!
...Лежить і «обростає мохом» у поліції та екологічній інспекції справа про затримання в Іванівці цього само району браконьєрів, котрі, згідно з офіційним протоколом, зрубали навесні 2018-го дерев на 1 млн 900 тис. грн. Відповідно до «Порядку відшкодування шкоди і нарахування збитків» штраф за одне зрубане дерево становить від 1000 до 1500 грн. Це скільки ж пеньків виявили на місці незаконної іванівської вирубки? Виявляється, вандалізм можна припинити, обрубати (мовою проблеми) під корінь — варто лише розкрити місцеву газету і вчитатися в текст оголошення. Але Україна, зокрема Новоархангельщина, поступово перетворюється на пустелю, поки рвачі, в т. ч. — депутати, (конкретно цей, до речі, — член постійної комісії з питань депутатської етики, регламенту і законності) махають направо-наліво сокирою і багатіють на краденому в людей, котрі дали їм повноваження.

Кліматичні зміни — не вигадка

Кажуть, притягнути до відповідальності «короїдів» з пилками важко, бо лісосмуги нікому не належать.
«Та немає у нас в Україні нічийної землі, — обурюється Наталія Терновенко. — Після розпаювання, реформування колгоспів земля пішла або в приватну, або залишилася в державній власності. Чому державне — нічийне? Держава функціонує в інтересах громадян, а їхні інтереси захищає, приміром, прокуратура. І якщо державі байдуже від того, що її територія перетворюється на Сахару, з цим треба щось робити... Кліматичні зміни — не вигадка. Спитайте у людей на селі, скільки раніше після тижневих дощів трималася волога у землі? Скажуть — тиждень. Нещодавно днів шість-сім лило як з відра, а через три дні земля в полі висохла на каменюку, бо дерева, котрі затримували вологу, пішли на дрова і «конвертувалися» в гривні чи долари в гаманці такого, як наш Га-Га (прізвисько місцевого депутата-«санітара лісосмуг». — Авт.)».
На запитання, чим нині займається чоловік, застуканий біля Левківки з речовими доказами своєї «діяльності на благо народу України», поки, як треба думати, ведеться слідство, інший депутат райради, Сергій Шевчук, відповідає: «Та, швидше за все, продовжує проріджувати посадки. У таких, як він, немає совісті, котра зазвичай змушує людину вибачатися за скоєне, виправляти помилки. Місцеві бачать, що машини, які возять дрова попід дворами, й далі курсують... Утім, ми все зробимо, щоб довести цю справу до логічного завершення і створити бодай юридичний прецедент, щоб напрацювати механізм покарання браконьєрів. У хлопців з Левківки, які викликали поліцію на місце вирубки, очі горіли. Вони вірять у справедливий суд, сподіваються на справедливість у державі. Їх не можна розчаровувати»...

Чи страшний тепер Га-Га

Сповнена рішучості, бажання довести справу до кінця Наталія Терновенко нині ініціює відповідні звернення до обласної і місцевої адміністрацій, прокуратури. Це не перша гучна справа, не перший оприлюднений нею конфлікт, в якому з одного боку — посадовці без совісті, але з «дахом», а з другого — громада, яку обійшли, обманули, обікрали. Вона не боїться шукати правди.
«Виділена мені порція страху вичерпана 21 листопада 2014 року, коли в двері нашої квартири подзвонили військові і мовчки дивилися на мене, не знаючи, як сказати гірку правду...» — пояснює вона. Тоді їй принесли трагічну звістку. Молодший сержант Микола Томак,1982 р. н., рідний брат Наталії, після поранення під Майорськом повернувся на передову і 21 листопада загинув під час обстрілу з «Градів»... Увесь період тяжких боїв на Донбасі сестра і мама провели в очікуванні дзвінка. Що живий, що здоровий...
«Кінець 2014-го і півроку 2015-го я провела на антидепресантах та заспокійливих, — пригадує жінка. — Мало що пам’ятаю. Потім добрі люди допомогли вибратися з емоційної прірви. До листопада 2014 року я вишивала намистом... Але мені тепер не до того. Я — інша... Чи страшний мені тепер Га-Га? Чи Микола з побратимами віддали життя за те, щоб ми нині боялися сказати слово проти тих, хто відбирає в наших дітей майбутнє?»

Не ті врожаї?

Наталія звертається до односельців: «Пам’ятаєте стихію 1 липня 2017 року? Масове руйнування дахів будинків?! Й далі закриватимемо очі на знищення лісосмуг? Хтось із вас хоче побачити торнадо на території Новоархангельського району? Останнім часом одноосібники та фермери скаржаться на зниження врожайності. Та невже? А інформація про те, що знищення лісосмуги знижує врожайність на два-три центнера з гектара вам ні про що не говорить? Посушливе літо (зниження вологості повітря та ґрунтів), зниження рівня води не додумаєтеся пов’язати зі знищенням лісосмуг? Мріємо про пустелю? Вам «незручно» зробити зауваження «чорним лісорубам», бо ви їх знаєте (кум, сват, брат)? Або — «не хочеться зв’язуватися...» А втрачати стабільний дохід від паю чи іншої земельної ділянки вам зручно? А руйнування стихією будинків вас не лякає? Чи ви піклуєтеся про добробут «чорних лісорубів»? Прокиньтеся нарешті! Телефонуйте в поліцію —«102», на урядову «гарячу лінію» — 1545, у Державну екологічну інспекцію України — (044) 521 20 38, повідомляйте про всі випадки вирубки, не бійтеся давати свідчення. Затримуйте машини з лісом, самих «лісорубів», фотографуйте і викликайте поліцію. Хто хоче долучитися до нашої оперативної групи реагування, звертайтеся до депутатів Торговицької сільської ради: Терновенко Наталії, Шевчука Сергія та Сухоярського Володимира. Їм же повідомляйте про осіб, які займаються незаконною вирубкою та про місця вирубки... При повній бездіяльності правоохоронних органів та байдужості влади тільки громада зможе разом зупинити знищення лісосмуг!»
...Нині в Наталії Терновенко відпустка. Як людина, в якої вистачає справ і поза кабінетом, а грошей менше, ніж в простого «чорного лісоруба», вона проводить її не на Гаваях. Фарбує торговицькі зупинки, ходить в поліцію, щоб там не забули про злодіїв і браконьєрів. Одне слово, ділова така відпустка. Хочеться, щоб цей ентузіазм і ця, без перебільшення, самопожертва були підтримані земляками і дали очікуваний результат. Бо люди його чекають! Бо люди вже інші!

Олег ШВЕРНЕНКО.
Фото Олександра БУРКУНА.

Кіровоградська область.

 

P. S. Газета Верховної Ради «Голос України» теж триматиме на контролі перебіг розслідування та оприлюднить його результати.