У рамках підготовки до надання Українській Православній церкві автокефалії Вселенський Патріарх Варфоломій призначив у Київ двох своїх екзархів — архієпископа Данила Памфілійського з США та єпископа Іларіона Едмонського з Канади, які служать у своїх країнах у Вселенському патріархаті. Про це повідомила прес-служба Константинопольської церкви. Титул екзарха в цьому разі означає особисте уповноваження Вселенського Патріарха представляти його особу, а не утворення нової церковної організації у форму екзархату, зазначають у прес-службі УПЦ Київського патріархату.

9 квітня 2018 року. Президент України Петро Порошенко під час візиту до Туреччини провів зустріч із Вселенським Патріархом Варфоломієм І. 

 

Хода Києвом, присвячена 1030-річчю хрещення Руси-України.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА із сайту Президента України та з відкритих джерел.

Представники Константинополя будуть взаємодіяти з української владою та церквами під час підготовки до собору, на якому можуть проголосити автокефалію Української Православної церкви та обрати її очільника, вони проводитимуть необхідні зустрічі та консультації.

«У Київському патріархаті вітають рішення Вселенського патріархату та очікують на плідну співпрацю з екзархами архієпископом Данилом та єпископом Іларіоном у підготовці до надання автокефалії Православній церкві в Україні, як це було раніше домовлено», — зазначає речник УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря).

Нагадаємо, що 1—3 вересня цього року у Стамбулі відбувся Архієрейський собор, на якому понад 100 єпископів, що прибули з усього світу, розглянули питання про те, чи може Константинопольська церква без згоди інших церков надавати автокефалію.

Рішення, яке ухвалили учасники собору: «Так, Константинопольський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких узгоджень». У Стамбулі на Синаксі було розглянуто 90-сторінкову доповідь єпископа Христопульського Макарія, присвячену українському питанню.

Очільник Вселенського патріархату Варфоломій повідомив Московського патріарха Кіріла, котрий відвідав Стамбул, про прийняття рішення щодо надання автокефалії Українській Право-
славній церкві, яке він не змінюватиме. У доповіді на Архієрейському соборі патріарх навів численні приклади порушень Москвою церковних канонів та самоуправства щодо Київської митрополії починаючи з XIV століття.

Дії Варфоломія I щодо призначення в Київ екзархів у Російській Православній церкві викликало різку реакцію. «Призначення Константинопольським патріархом своїх представників-єпископів в Україні — без узгодження з патріархом Московським і всієї Русі і Блаженнішим митрополитом Київським і всієї України — не що інше, як безпрецедентно грубе вторгнення на канонічну територію Московського патріархату», — заявив глава синодального відділу із взаємин церкви із суспільством і ЗМІ Володимир Легойда.

Російські пропагандисти наголошують, що направлені до Києва екзархи є уродженцями Західної України. До того ж архієпископ Данило служив капеланом в армії США, він один з активних учасників процесу надання автокефалії, а єпископ Іларіон написав дисертацію «Канонічний зв’язок Київської митрополії з Вселенською патріархією до 1240 року».

В РПЦ пригрозили розірванням євхаристійного (євхаристія — святе причастя) спілкування з Константинополем у разі надання Томосу українській церкві. В російському телеефірі представник РПЦ митрополит Іларіон заявив, що Константинополь вчиняє підло і підступно і наразі розглядаються заходи, які російська церква може вжити у відповідь на рішення Вселенського Патріарха. «Нахабне і цинічне втручання у справи іншої помісної церкви» може привести до розколу Вселенського православ’я.

«Якщо Константинополь доведе до кінця свій підступний план надання автокефалії, що це означатиме? Це буде означати, що автокефалію отримає якась група розкольників. Канонічна церква цю автокефалію не прийме. Ми в Російській церкві цю автокефалію не визнаємо. Нам не залишиться нічого, крім як розірвати спілкування з Константинополем», — заявив він.

Від імені Синоду РПЦ 8 вересня було поширено заяву, в якій піддано критиці рішення Вселенського патріархату. На своїй сторінці у Фейсбуці речник УПЦ Київського патріархату Євстратій (Зоря) написав: «Аргументи, які наведено в заяві, не витримують критики.

Посилання на канони, які забороняють єпископам однієї Церкви втручатися у справи іншої, — це обвинувачення самій Московській патріархії. Адже саме вона в давнину багато разів втручалася у справи Київської митрополії, навіть призначала до неї «місце-блюстителя» — висвяченого в Москві на єпископа ніжинського протоієрея Мефодія Филимоновича, потім неканонічно привласнила собі владу над Митрополією і скасувала її, перетворивши на рядову єпархію Російської церкви.

Так само Російська церква діяла і в низці інших випадків, без дотримання канонів привласнивши собі владу над Митрополіями у Криму та Бессарабії, а також над церквою Грузії.

У новий час РПЦ також не раз втручалася у справи інших Помісних церков — Єрусалимської, Чеських Земель і Словаччини, Грецької та інших».

Архієпископ нагадав, що найбільш ганебним випадком деструктивного втручання стала спроба зірвати проведення Великого Собору Православної церкви на Криті в 2016 році. Тоді РПЦ не лише сама відмовилася брати участь у Соборі, але й вплинула на рішення трьох інших церков. І додав, що «Особливі канонічні прерогативи Константинопольського патріархату закріплені канонами, історичними прецедентами і традицією. Сама РПЦ отримала автокефалію та статус Патріархату на підставі цих прерогатив згідно з рішенням Вселенського Патріарха. Також саме до Вселенського Патріарха зверталася РПЦ у складних питаннях судочинства — як, наприклад, у справі осудження Московського патріарха Нікона Мінова. Тож повне заперечення канонічних прерогатив Першого Престолу є безпідставним». А загрозу єдності православ’я, на думку Євстратія (Зорі) вже багато десятиліть несуть гегемоністичні прагнення Московського патріархату, який намагається перетворитися на «православний Ватикан» — всесвітній центр тяжіння для всіх Православних церков. «Рішення та дії Вселенського Патріарха покликані якраз до того, щоб зупинити цю загрозу та повернути православ’ю справжню єдність, яку керівництво РПЦ підриває», — наголошує архієпископ.

Тим часом стало відомо, що Греція відмовила керуючому справами Московської патріархії митрополиту Санк-Петербурзькому і Ладозькому Варсонофію у візі для поїздки на Афон. На початку серпня кілька російських священиків також пожалілися на те, що їм не дали шенгенські візи в консульстві Греції. У сусідній країні ці події вже пов’язали з конфліктом Вселенського і Московського патріархатів, який розгорівся через надання незалежності Українській церкві.
Коментуючи останні події щодо отримання Томосу, Президент України Петро Порошенко під час свого інтерв’ю на житомирському каналі минулими вихідними заявив: «Ми будемо молитися і боротися. Томос і Єдина Помісна Православна церква будуть раніше, ніж будь-хто очікує. І як у випадку з НАТО, і як у випадку з Євросоюзом, ми не будемо питати дозволу ні в Путіна, ні в Кіріла, як нам молитися, в які храми ходити, куди нам рухатися і як нам жити. Ми і без них розберемося».

ДОВІДКОВО

Всесвятість Варфоломій, який посідає перше місце серед глав Православних церков і є духовним провідником 300 мільйонів вірян, народився у 1940 році на острові біля узбережжя Туреччини. Середню та семінарську освіту здобув у престижній Патріаршій богословській школі на острові Халкі, вищу — в Понтифікальному східному інституті в Римі, навчався у Мюнхені та Швейцарії. Захистив дисертацію «Кодифікація священних канонів і канонічне право Православної церкви», опубліковану 1970 року Патріаршим інститутом патристичних студій у Салоніках у Греції. Пізніше Варфоломій став одним із засновників Товариства Канонічного Права Східних Церков, обіймаючи там посаду віце-президента. Вільно володіє англійською, німецькою, французькою, італійською, старогрецькою та латиною. За внесок у збереження довкілля його називають «зеленим патріархом».