Історичне значення території Поштової площі на Подолі у столиці як місця хрещення Русі у 988 році, сакральна географія та практика наукових досліджень, захисту і збереження пам’яток, пов’язаних із цією визначною подією, для майбутніх поколінь — такі були головні теми, розглянуті учасниками Міжнародної науково-практичної конференції «Поштова площа у Києві: історичний та культурний вимір». Захід відбувся в рамках форуму «Історія. Цінності. Державність» у Національному заповіднику «Софія Київська». Його учасниками стали заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, міністр культури Євген Нищук, міністр закордонних справ Павло Клімкін, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, директор Інституту історії України НАНУ Валерій Смолій та інші.

«Знахідки, віднайдені на Поштовій площі, є свідченням тисячолітньої історії нашої країни та потребують детального вивчення провідними фахівцями. Процес збереження па-м’ятки саме в тому місці, де вона знаходиться, її консервація і в подальшому організація та заснування музею є незворотним. Це є консолідована позиція держави», — сказав Євген Нищук. Міністр додав: «Нині точаться дискусії щодо проведення археологічних досліджень із подальшою музеєфікацією знахідок на Поштовій площі. Переконаний, що ті документи, які будуть на-
працьовані сьогодні під час конференції, дадуть нам переконливу основу і можливість працювати в правовому полі та пришвидшити процес надання статусу національної пам’ятки цьому об’єкту, яким уже невдовзі буде пишатися не лише Україна, а й увесь світ».
Предстоятель УПЦ КП Філарет зазначив, що ділянка розкопок на Поштовій площі з унікальними знахідками часів Київської Русі має велике значення для відтворення правдивої історії України всупереч нав’язаній Москвою.
«Чому приділяється така важлива увага цьому місцю? Чому це має велике значення? Йде боротьба між Україною і Росією, хто перший — Москва чи Київ. І історія, яку створила Москва під імперію, тепер розпадається. Ми маємо свою незалежну державу, і тому держава вимагає, щоб ми знали свою правдиву історію. Не ту, яку нам нав’язали, а ту, яка була», — підкреслив Патріарх. Він наголосив: «І тому місце це, яке пов’язане з хрещенням Русі, має для нас велике значення. Тому що Росія доходить уже до того, що нібито і Хрещення починалося не в Києві, а в Херсонесі — настільки перекручують історію. І виходячи з того, що ми повинні знати свою правдиву історію, ми повинні дослідити це місце, надати йому національного характеру».
Нагадаємо, що 21 червня 2018 року Київська міська рада ухвалила рішення щодо збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі «Про організаційно-правові заходи щодо збереження пам’ятки археології місцевого значення «Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (ХІ—ХІХ століття) на Поштовій площі в місті Києві» та музеєфікації об’єк-тів культурної спадщини». 
5 липня нинішнього року Верховна Рада ухвалила постанову про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій площі.