Одностайні висновки Апеляційного суду Англії надають Україні можливість представити свою давно обстоювану позицію про те, що угоди стосовно єврооблігацій на суму три мільярди доларів є нікчемними та не підлягають примусовому виконанню. Про це заявила в. о. міністра фінансів України Оксана Маркарова, коментуючи останнє рішення у даній справі.
Нагадаємо, 29 березня 2017 року Високий суд Лондона постановив розглянути у прискореному порядку позов Росії до України щодо так званого «боргу Януковича». Мова про три мільярди доларів, які уряд Миколи Азарова позичив у Росії в останні місяці перебування при владі. Українська сторона вимагала повного процесу. Днями Апеляційний суд задовольнив скаргу Києва у цій справі. Тепер Високий суд Лондона розглядатиме це питання за повноцінною процедурою з урахуванням усіх її політичних моментів, як того вимагала Україна.
За словами Оксани Маркарової, ці угоди були зумовлені погрозами та актами, які Росія вчинила проти України не тільки напередодні їх укладення, а також у період після підписання, та які вона продовжує чинити дотепер. «Україна вітає надану можливість у повному обсязі представити та довести свою позицію щодо неправомірності дій Росії. Росія повинна нести відповідальність за свої міжнародно-протиправні діяння, і англійський суд чітко дав зрозуміти, що не ухилятиметься від прийняття рішення з цього питання», — вважає в. о. міністра фінансів.