У Семенівській ОТГ успішно поєднали посади бібліотекарів та соціальних працівників.

Далеко не всі посади можна поєднувати. Але в Семенівській ОТГ Житомирської області помітили: поєднання посад бібліотекаря та соціального працівника не суперечить Закону «Про бібліотеки і бібліотечну справу». Семенівці тривалий час вивчали посадові інструкції бібліотекарів та постанови уряду, які регламентували їхню роботу. І дійшли висновку: бібліотекар водночас може бути соціальним працівником. Адже він, зокрема, відповідає за так званий соціокультурний напрям. Цей напрям передбачає соціальні послуги: первинну профілактику соціально негативних явищ, морально-естетичне виховання, поширення інформації про здоровий спосіб життя тощо.
 

На знімку: бібліотекар та соціальний працівник села Хажин Семенівської ОТГ Тетяна Лісова.

Фото надано проектом DESPRO.

 

— Усе почалося з проблеми, — згадує завідувач Центру надання соціальних послуг Семенівської ОТГ Тетяна Носова. — Ні для кого не секрет, що у селах немає черг до бібліотек, бо вони майже завжди закриті. Натомість бібліотекарі отримують непогані, як для села, зарплати — 4—5 тис. грн, якщо рахувати усі надбавки. Раніше, коли бібліотекарі підпорядковувалися відділу культури районної адміністрації, це мало кого непокоїло. Та після об’єднання люди почали ставити резонне запитання: «За яку саме працю ми їм платимо?». Тим паче що бібліотеки були не тільки при кожній сільраді, а й при кожній школі. Тобто у шести сільрадах нашої громади працювало аж 12 бібліотекарів!

Заступник семенівського сільського голови з гуманітарних питань Людмила Колесник запропонувала об’єднати шкільні та сільські бібліотеки, після чого вивільнилися три ставки.

Аби нікого не скорочувати, бібліотекарям запропонували взяти на себе обов’язки соціальних працівників — тобто тих, хто опікується незахищеними верствами населення.

За свою роботу бібліотекар, який працює на повну ставку, й надалі отримує 4—5 тис. грн, а за роботу у складі Центру надання соціальних послуг може отримати ще до 2 тис. грн — як премію. Розподіляють такі премії індивідуально, згідно з витраченими зусиллями та часом. Отже, бібліотекарі не тільки зберегли свої зарплати, а ще й отримали можливість підзаробляти, даючи користь громаді. При цьому громада навіть заощадила кошти.

— У результаті такої «бібліотечної оптимізації» ми маємо цьогоріч зекономити майже 204 тис. грн, — зазначає голова Семенівської громади Наталія Семенюк. — Адже раніше більшість бібліотекарів працювали на півставки, натомість сільська рада сплачувала за кожного з них 100% податків. Ще одна перемога: у приміщенні колишньої бібліотеки у селі Іванківці, яке вивільнилося внаслідок «бібліотечної реформи», незабаром буде створено арт-майстерню. Там народні майстри навчатимуть дітей різних ремесел. Ми виграли відповідний конкурс Житомирської обласної адміністрації і щойно отримали на це майже 50 тис. грн.

— Однією з причин різкого збільшення власних надходжень об’єднаних громад є те, що ці громади почали ощадливіше використовувати кошти, — вважає керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Оксана Гарнець. — Мешканці цих громад ставляться до комунальної власності як до активу, створеного на громадські кошти для загального блага.

За такого підходу раніше нікому не потрібні бібліотеки оживають та отримують нове дихання. А соціальні послуги стають ближчими до людей та працюють набагато ефективніше.