Щоб попрощатися з незвичайною жінкою, Раїсою Панасюк, до Вінниці приїхали глава уряду Володимир Гройсман, віце-прем’єр Володимир Кістіон, міністр соцполітики Андрій Рева, народні депутати України Олександр Домбровський, Сергій Кудлаєнко, Геннадій Ткачук. Учасниками траурної церемонії були керівники міста та області. Вінничани ставали у чергу, аби віддати останню шану своїй землячці, удостоєної звання «Почесний громадянин Вінниці».

На знімку: усміхненою і привітною запам’ятають Раїсу Панасюк ті, хто хоча б один раз спілкувався з нею.

Фото автора.

Харизма і внутрішня сила худорлявої жінки на візку, якою була Раїса Панасюк, привертали до себе увагу не тільки простих людей, а й чиновників різного рівня. Незважаючи на недугу, вона закінчила два вищі навчальні заклади: у Київському національному університеті імені Шевченка здобула професію журналіста, а в університеті «Україна» — психолога. Раїса Панасюк зуміла добитися створення у Вінниці безбар’єрного простору, створила службу перевезення людей з фізичними вадами, ГО «Гармонія». Людей з інвалідністю вона захищала на різних рівнях. У виступі на засіданні Генасамблеї ООН п’ять років тому наголошували, що не треба сприймати тих, хто має особливі фізичні потреби, як споживачів соціальних послуг. Навесні нинішнього року її виступ звучав у Відні на конференції ОБСЄ «Підтримка участі жінок з інвалідністю у політичному житті». Пані Раїса виступала у ролі Уповноваженого уряду з прав осіб з інвалідністю. На цю посаду її призначили торік.
«Рая мала велике бажання поширити напрацювання, які їй вдалося реалізувати у рідній Вінниці, на інші міста держави», — зазначив народний депутат України попередніх скликань, Уповноважений глави держави з прав осіб з інвалідністю Валерій Сушкевич.
14 вересня пані Раїса виступала на засіданні міськвиконкому в рідному місті. Наступного дня її поклали в лікарню. 17 вересня її серце зупинилося. Торік вона перенесла онкологічну операцію.
Букетами квітів устелили земляки останній земний шлях Раїси Панасюк. День прощання з нею видався не по-осінньому сонячний. Недаремно її називали Сонцем...

Вінниця.