РІВНЕ:

У Здолбунівському районному центрі первинної медико-санітарної допомоги зарплата лікарів зросла до 16 тисяч гривень, збільшилась вона й у медсестер. Про це під час медичної ради реформ розповів керівник комунального некомерційного підприємства «Здолбунівський районний центр ПМСД» Олег Сумко.

Центр уклав договір із Національною службою здоров’я України, тож отримує фінансування за новою моделлю, відповідно до кількості пацієнтів, які підписали декларації із лікарями цих закладів. На сьогодні 60 відсотків жителів Здолбунівського району Рівненщини уклали угоди з сімейними лікарями, терапевтами чи педіатрами.
«Від НСЗУ на фінансування потреб районного центру первинної медико-санітарної допомоги ми отримали 2,1 млн грн. А рік тому медичної субвенції було вдвічі менше, ледве вистачало на зарплату. Завдяки принципу «гроші ходять за пацієнтом» нам вдалося істотно збільшити дохід медиків. Якщо раніше лікарі отримували 7—8 тисяч гривень, то сьогодні це вже 15—16 тисяч, — розповів Олег Сумко. — Троє лікарів уклали максимальну кількість декларацій, восьмеро наближаються до цього результату. Щоб люди відчули ефект від медичної реформи, в заклад також закупили устаткування для амбулаторій на 100 тисяч гривень».