З початком російської агресії на південному сході України, та й задовго до того, Одеса перебувала під прицілом спецслужб Кремля. З урахуванням специфіки російськомовного регіону Перлина біля моря постійно ставала об’єктом різних провокацій, на перший погляд соціальних і громадянських, але з глибоким підтекстом «русского мира». Згадати хоча б численні мітинги на захист пам’ятника Катерини II, що відбувалися з 2007 року. В умовах гібридної війни, розв’язаної й нав’язаної РФ, боротьба за Південну Пальміру посилилася.

Мітинг активістів 24 вересня біля будівлі Головного управління Національної поліції в Одеській області з вимогою ефективно розслідувати напади на активістів та назвати замовників і виконавців. 

Фото dumskaya.net

Після травневих подій 2014-го, з підпалом Будинку профспілок у місті й загибеллю людей, проросійським силам не вдалося розхитати ситуацію до «Одеської народної республіки». Але, мабуть, спецзавдання з дестабілізації українського півдня залишається в пріоритеті у «великого брата». Одна з його дієвих тактик — криміналізація регіону.
За даними ГПУ, тільки за дев’ять місяців на території Одеської області скоєно 83 умисні вбивства, сьогодні не розкритими залишаються 12.
Замах 22 вересня на громадського активіста, главу міської організації партії «Сила людей» Олега Михайлика, у буквальному значенні слова підняв на ноги силовиків — від Нацполіції до СБУ. Уже очевидно: ігнорувати те, що відбувається в Одесі, де методично нападають, залякують і вбивають активістів та громадських діячів, не можна.
23 вересня посилена група правоохоронців зі столиці вилетіла в Одесу. Цього ж дня Генпрокурор Юрій Луценко й очільник МВС Арсен Аваков провели нараду «по ситуації». Як повідомив Луценко на своїй сторінці у Фейсбуці, «ситуація в області, зокрема — з нападами на активістів, буде проаналізована на спільній координаційній раді правоохоронних органів у першій декаді жовтня».
Як запевнив перший заступник керівника Нацполіції України В’ячеслав Аброськін, справа про напад на Михайлика має перспективи бути розкритою. Мовляв, створили посилену слідчо-оперативну групу, до якої ввійшли професіонали.
Ця справа перебуває на особистому контролі Президента України. Петро Порошенко особисто зателефонував головному лікареві Міської клінічної лікарні № 1 Одеси й поцікавився станом здоров’я Олега Михайлика. Про це повідомила прес-служба глави держави. Крім того Президент провів телефонні розмови з Генпрокурором Юрієм Луценком та міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.
За фактом оперативної наради з правоохоронцями Одеської області (поліція, СБУ, обласна прокуратура) було вирішено з 25 вересня провести в регіоні оперативне відпрацьовування із залученням сил поліції й НГУ, створити постійний моніторинг з роботи з громадськими організаціями. Про це поінформувала у Фейсбуці заступник директора Департаменту комунікації МВС України Вікторія Навроцька.
Як зазначив перший заступник міністра МВС Сергій Яровий, принципово важливо припинити будь-які спроби тиску, залякування й тим більше кримінальної розправи над патріотичними й громадськими організаціями Одеської області. «Окремо по всій Україні буде проведено аналіз роботи охоронних фірм. У разі якщо вони були причетні до незаконних дій або рейдерських захоплень, їх позбавлять ліцензії», — анонсував він.
На те, що відбувається в Одесі, неодноразово звертали увагу аналітики «ІС». Так, восени минулого року після серії пожеж у пляжній зоні й скандалів із забудовою частини міського саду вони констатували: за рахунок наявності конкуруючих угруповань ситуація стабільно неспокійна, і її можуть використовувати для розхитування зовнішні сили. «Через те, що саме міський голова (Геннадій Труханов) — абсолютно заслужено — є об’єктом критики проукраїнськи налаштованих і активних громадян, є спроби з боку опонуючих керівнику міста груп використовувати ці протести у власних цілях, які мало пов’язані з метою стабілізації ситуації в Одесі», — висловлював тоді свою думку народний депутат України, координатор групи «ІС» Дмитро Тимчук.
Нині, через рік, про «небезпечну ситуацію» у рідному місті повідомляє одеський волонтер і активіст Андрій Вагапов. 5 вересня на нього теж було вчинено замах.
На думку активіста, в області може сформуватися, якщо вже не сформувався, новий політичний спрут із числа представників донецької мафії, вірних соратників Януковича й тих політиків, які на словах підтримують європейський вибір України, а на ділі переслідують свої цілі. Як приклад він наводить історію з будівлею торговельного центру в Одесі на відстані двох метрів від вікон житлового будинку. «Ну, про тих, хто охороняє це будівництво, і говорити не варто — етнічне ОЗУ, відоме «віджимом» машин, викраденням людей і багатьма іншими «подвигами», при цьому намагається підмазатися під патріотичні рухи», — пише Ваганов на своїй сторінці у Фейсбуці.
Здавалося б, внутрішні протести, пов’язані з незаконними забудовами або захистом інтересів місцевої громади, які вже стали частиною нашого життя, цілком можуть бути використані «зовнішніми доброзичливцями» для дестабілізації в регіоні. Провокації на темі протестних настроїв соціально-економічного характеру набиратимуть обертів у міру активізації передвиборної кампанії-2019. Москва не втратить шанс узяти сепаратистський реванш на півдні України. І реальне впровадження тези «Одеса  — це Україна» на всіх рівнях  законодавчої та виконавчої влади — кращий вихід, аби не допустити проросійської епідемії...