Невдовзі — знову вибори. І ми знову розмірковуватимемо, а яких же нам потрібно депутатів, щоб зростала економіка, розвивалися соціальна сфера, розквітали наука, освіта і культура? Щоб нам всім було не соромно за «народних обранців», які не мають відповідних знань, прогулюють засідання і займаються не справами виборців, а власним бізнесом?

Класична політологічна дилема: що таке політика, наука чи мистецтво? — не має простого розв’язання. Втім, ці питання потрібно вирішувати і на рівні парламенту, і на рівні місцевого самоврядування — області, району, міста, села і селища.
Зрозуміло, що професійна депутатська діяльність є доцільною лише на найвищому представницькому рівні — рівні національного парламенту. Всі інші рівні народного представництва мають працювати на громадських засадах. Але депутатам усіх рівнів публічного управління обов’язково треба мати основи політологічних знань щодо управління державою та громадянським суспільством, розуміти механізми і технології цього управління в різних суспільно-політичних, соціально-економічних та соціально-психологічних умовах.
Усі ці знання народні обранці можуть отримати з підручника для депутатів (Бебик В., Куйбіда В. Депутатська діяльність у системі публічного врядування. — Київ : НАДУ, 2017. — 372 с.), який віддруковано в Національній академії державного управління при Президентові України. Його автори — відомі вчені, доктори наук і професори Валерій Бебик (політолог-аналітик) і Василь Куйбіда (політичний топ-менеджер). Їм є що сказати своїм читачам, а читачам — є що прочитати в цьому підручнику для народних обранців.

Юрій БОНДАР, завідувач кафедри соціальних комунікацій Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка.