Депутатів Волинської обласної ради, які прибули 26 вересня на чергову 21-шу сесію, біля входу в адмінбудівлю чекав пікет: це жителі віддаленого поліського села Стобихівка Камінь-Каширського району прийшли з вимогою негайно розпочати будівництво в селі нової школи. У руках плакати: «Навчання у три зміни, це сором для України», «Наші діти заслуговують на краще», «Депутати, почуйте громаду», «Нам потрібна школа, а не обіцянки».

 

Учасники акції біля будівлі обласної ради.

 

Пікетувальники налаштовані рішуче, бо вже кінець вересня, а заняття ще не розпочалися. У школі І—ІІ ступенів, розрахованій на 80 учнів, сьогодні мало б навчатися 252. Мало того, що приміщення тісне, воно потребує серйозного ремонту. А на підході молоде покоління. Кажуть, що вже наступного року буде аж три перші класи. Дошкільнят тут майже три сотні. А в Стобихівці ні типової школи, ні дитячого садочка немає.

«Маю одинадцятеро дітей. Четверо жонатих, решта ще біля мене. Навчається лише один. А ще дванадцять внуків тішать, — розповідає багатодітний тато Анатолій Шворак. — Я вже на пенсії. Їздимо з 2012 року, але «їмо» лише обіцянки і макети, а ще... роблять кошторисну документацію. У нас був перший проект з дитячим садочком. Але коли приїхав голова ОДА Олександр Савченко, сказав, що 80 мільйонів — це дорого, ми здешевимо. Здешевили, вже без дитячого садочка, отакий, як отут бачите, проект зробили. Теж майже 80 мільйонів. Діти вже не пішли у школу утретє: торік і цієї осені на 1 вересня, а ще раз припиняли навчання посеред року. Те, що школа аварійна, то аварійна. Ремонтуватимемо, як і до цього часу ремонтували. Нову школу тільки обіцяють і більше немає нічого. І ми мусили  писати плакати, їхати пікетувати. Хочемо, щоб влада все-таки звернула увагу і почали будівництво».

У день, коли відбувалася сесія, виповнилося рівно півроку з часу призначення Олександра Савченка головою Волинської ОДА. Тож із цієї нагоди він вирішив зробити короткий звіт. Можливо, в такий спосіб шукав привід, щоб пояснити присутнім ситуацію довкола школи в Стобихівці.
«У травні цього року рішенням сесії Стобихівської сільської ради було виділено земельну ділянку під будівництво школи. І за два з половиною місяця було зроблено новий проект вартістю 78 млн грн. Нині він на експертизі. Лише після її проведення зможемо оголошувати тендер і закладати фундамент, — зазначив він. — Практично сьогодні вже погоджено з усіма комісіями виділення на будівництво на перших порах трьох мільйонів гривень. Далі добиватимемося виділення коштів з державного бюджету. Думаю, що за два-три роки школу зможемо збудувати».

Село Стобихівка давно славиться своїми багатодітними сім’ями. Родини, де виховують по п’ять, шість, десять і більше дітей, тут не рідкість. Молодь не залишає своєї малої батьківщини. Тож з демографією тут проблем немає. А ось соціальна сфера відстає: немає дитячого садочка, тісна школа, аварійний клуб. Схожа ситуація в багатьох інших селах півночі області. Давно вже пора розробити спеціальну програму розвитку поліських районів краю. І не лише Волинської, така ситуація і в сусідніх Рівненській та Житомирській областях.

Фото автора.