У середу знову було перервано поромне сполучення між материковою частиною Греції та її багатьма островами, але не через страйк моряків і докерів, як зазвичай. Цього разу «постарався» циклон "Ксенофонт", який раптово обрушився на Грецію зі швидкістю вітру в 10 балів за шкалою Бофорта.

За розпорядженням грецької прикордонної влади було заборонено вихід у море суден з портів Пірей, Лавріо, Рафіна, Кавала до островів в Егейському морі. Через сильний вітер, котрий буквально збивав з ніг і швидкість якого сягала 35 метрів на секунду, в усіх населених пунктах островів Тінос, Андрос, Міконос було закрито школи й дошкільні установи.

Негода зірвала й переселення мігрантів  з острова Лесбос на материкову частину Греції. Майже 100 осіб, які встигли піднятися на борт теплохода «Ніссос Самоз», що мав узяти курс в порт Пірей, залишаться на ньому до закінчення бурі. А ще 400 біженців чекатимуть поліпшення погоди в таборі, який їм так остогиднув.

Не оминув "Ксенофонт" і грецьку столицю. У середмісті він виривав з корінням дерева, залишав після себе поламані гілки, рекламні щити, які не встигли зняти чи додатково укріпити. Тільки з центру Афін до службу захисту цивільного населення в першій половині дня надійшло понад 30 дзвінків із проханням про допомогу.

Метеорологічна служба Національної обсерваторії в Афінах попередила: до п'ятниці циклон "Ксенофонт" посилиться до рівня 1-ї категорії, або так званого Середземноморського урагану жорсткої категорії, і зміститься на південь уже Іонічного моря. За твердженням метеорологів, урагани цього типу, які називають «Medicanes», бувають у Середземноморському басейні один-два рази на рік і при цьому  раптово. Природа їх виникнення поки що не вивчена, тому неможливо заздалегідь попередити людей про їх наближення. От і приходить "Ксенофонт" без стуку, майже без звуку, але з нестерпним грюком.