У містах на півдні України — «нашестя» химерних жаб зі скрипкою, велетенських мурах, глибоководних риб-монстрів і навіть приязних динозаврів. Вони з’явилися в Херсоні і Миколаєві, Олешках і Одесі й одразу завоювали увагу перехожих. Ще б пак: симпатична звірина зроблена з металу, і «батько» в неї один — скульптор із райцентру Білозерка на Херсонщині Сергій Демченко.

На знімках: Сергій Демченко зі скульптурою риби-вудильника; 

 

Металева мураха.

Фото автора.

— Дев’ять років тому, коли ще працював художником-оформлювачем, власник кафе на Привокзальній площі Херсона замовив мені цілий музичний гурт з металу. Я виклик прийняв, і за місяць біля кафе вже стояли фігури гітариста, саксофоніста та барабанщика, а поруч із ними — жаба зі скрипкою. Скульптури людям сподобалися, тому й стали новим напрямом моєї творчості, — розповів Сергій Демченко.
Свої витвори зі звичайного брухту майстер часто прагне «оживити». Зроблена ним фігурка риби-вудильника присвічує міні-ліхтариком, та ще й зубату пащу відкриває. Але його мрія — створити фігуру робота-трансформера, який міг би вставати, сідати, та ще й стріляти феєрверками на радість дітлашні. Втім, і нерухомі образи від Сергія Демченка викликають у малечі такий захват, що хлопчики й дівчатка від них просто відмовляються відходити — і за вушка мацають, і «осідлати» пробують. Автор не проти: залізо все витримає. Хоча те ж залізо є спокусою для «металістів» — скульптуру мурахи, встановлену на вулиці Кулика в Херсоні, вони вже вкрали. Не завадило й те, що велетенського мураху приварили до кілків, закріплених у тротуарі.
У скульптора з Білозерки — четверо дітей, і вони також зачаровані батьковими шедеврами. Наймолодший, семирічний синочок, просто днює і ночує у гаражі, який голова родини переобладнав під художню майстерню. І все б чудово, та улюблена творчість нині годує поганенько. Щоб був хліб і до хліба, Сергій Демченко разом із дружиною Оксаною заходилися випікати торти. На відміну від металевих скульптур, кондитерські шедеври виходять ніжними та ароматними — для них свої поціновувачі також знаходяться.

Херсонська область.

ФАКТ

Захоплення творчістю Сергія Демченка поділяє багато хто: на День міста у Херсоні йому для персональної виставки просто неба навіть виділили цілий пішохідний квартал центральної вулиці Суворова.