Для Станиці Луганської цей проект був незвичайний — і тематично, і в методах реалізації, і навіть у назві — «Майстерня творчості та миру. Усмішка проти війни». Незвичайний і автор проекту — людина дивовижних здібностей і душевної щедрості.

Аркадіюс Вінокурас приїхав на Луганщину з Литви. Він письменник, журналіст, артист цирку, театральний педагог. І у всьому цьому — професіонал. Два тижні його команда працювала з учнями трьох шкіл прифронтової Станиці Луганської й разом із їхніми вчителями, батьками створювала свято театру та цирку, показане потім на головній площі селища. Готували костюми, робили манеж, учили ролі. Завдяки цій роботі й народилося шоу «Червоний ніс» за мотивами п’єси Аркадіюса Вінокураса.
— Театр — це інструмент, завдяки якому можна допомогти дітям, підліткам бачити себе збоку. Це психотерапія, — вважає Аркадіюс. — Але якщо психолог працює переважно з однією людиною, то я працюю із групою. Це мій метод. Я вибираю проблеми, які стосуються всіх у цій групі, і тоді дітям простіше говорити про те, що їх хвилює. От проект, який ми здійснили в Станиці Луганській. Ми вчили дітей розмовляти, усміхатися, бути вільними. Після двох тижнів занять вони стали зовсім іншими. Розкутими, впевненими у собі та, що найважливіше, — почали ставитися до себе з повагою. Раніше діти про такі людські цінності навіть не думали. Моя методика — не зробити з дітей артистів, а навчити їх розуміти суть демократії, суть відповідальності, солідарності, адже без цього наше суспільство слабке.
У проекті брали участь усі три школи Станиці — № 1, 2 і Кондрашівська — загалом 34 особи, з них ніхто й ніколи не стояв на сцені. Спочатку Аркадіюс показав свою виставу «Дівчинка із сірниками», потім зі старшокласниками провів майстер-класи, тема яких торкалася стану громадянського суспільства. А потім щодня по дві години проводив заняття з пластики й підготовки шоу.
Аркадіюс дуже переживав — як жителі Станиці сприймуть проект «Усмішка проти війни». І дуже здивувався, коли вже на першій зустрічі з педагогами та чиновниками райадміністрації усі відразу зрозуміли суть ідеї й підтримали її. Під час майстер-класів, підготовки до естрадно-циркового шоу був важливий сам процес, адже робота проводилася не заради самого шоу, а заради спілкування дітей, їх солідарності.
На майстер-класах Аркадіюс наголошував на духовних цінностях, тут не було жодної політики, тому гадав, що цей дитячий проект може бути реалізований і на окупованій території Луганщини. Вважав, що певною мірою це допоможе хоча б на час припинити обстріли територій, щоб усе було спокійно.
— Я зателефонував у цирк Луганська й запропонував свій проект, — розповідає Аркадіюс. — Там сказали: «Чудова ідея! Звичайно, працюватимемо з вами!» Я зрадів, почав домовлятися про фінансування, але через два дні зателефонували з Луганська й сказали, що не приймуть проект. Я запитав чому, але на тому боці, швидше за все, боялися розмовляти, кинули слухавку. Очевидно, когось злякала назва — «Усмішка проти війни». Коли людина усміхається — вона вільна, а коли усміхається диктаторові — той її боїться.
Два тижні були наповнені не тільки великою роботою, а й задоволенням від неї, опануванням досвіду українсько-литовської підтримки. Живучи в умовах тихої війни, молоде покоління Станиці Луганської вчилося не боятися, вільно мислити й берегти людські цінності. Станиця — складний населений пункт, і ситуація тут, м’яко кажучи, вважається не зовсім проукраїнською.
— Я думав, що коли на шоу крикну тим, хто зібрався «Слава Україні!», мені ніхто не відповість. Але помилився — мені відповіла половина глядачів.
На заключне шоу, яке відбулося на площі, прибуло майже 800 дітей із двадцяти шкіл району, їхні батьки, вчителі та гості. Свято вийшло грандіозним. А головне — усі усміхалися.

Луганська область.

Тим часом

Прифронтова Попасна привезла своє серце на Львівщину

Мистецькі колективи Попаснянського району показали на Львівщині проект «З Україною в серці!», що став переможцем конкурсу проектів культурного обміну між Луганською та Львівською областями.
Спершу в Сокальському народному домі посланці прифронтового району дали концерт художніх колективів і солістів-вокалістів. Зокрема, глядачі тепло сприймали виступи народного колективу сучасного танцю «Попасняночка», солістів Петра Даніловського, Євгена Карпенка, Яни Змитрович та інших.
Під час другої подорожі артисти Попаснянщини та Сокальщини разом підготували театралізовану конкурсно-розважальну програму. Загалом на спільних акціях побувало приблизно 1500 мешканців Сокальського району.

Вл. інф.