Літо цього року як ніколи довго затрималося на найглибшому озері України Світязі. Ще 20 вересня температура тут сягала комфортних 26 градусів. Щоправда, воду прохолодні ночі вже вистудили, тож купатися в ній наважувалися лише екстремали, а ще лебеді, які й досі не покинули водне плесо. Нудно їм тепер без людей, немає кому кинути смачну шкориночку хліба, нікому показати свою красу.
А може, вони і не полетять у вирій? В останні роки на Волині часто доводиться спостерігати посеред зими білих красенів. Однак це легковажно, бо Волинь морози взимку рідко минають. Ось і минулої зими довелося людям неодноразово рятувати легковажних птахів. Найбільша така біда трапилася на озері Пісочному, що в Старовижівському районі, коли на крижаному покриві почали замерзати останні проталини, і життя сотень птахів опинилося під загрозою. Довелося людям йти пернатим на допомогу. Так і хочеться лебедям на Світязі сказати, щоб збиралися в дорогу, бо до зими вже недалеко. Перший її попереджувальний подих на Світязі відчули вже 22 вересня, коли подув сильний вітер, задощило, а температура опустилася на 10 градусів.
Утім, шкода не лише птахів, а й саме озеро Світязь. Воно наприкінці літа страшенно обміліло — тепер за двадцять метрів від берега птахам, хоч і великим, лише по коліна. І так лебідь може пройти вперед, не замочивши крила, ще з півсотню метрів. І це ще за сприятливих погодних умов, а не дай Боже засуха, то красень Світязь і взагалі може втратити сотні гектарів своїх мілководних плес.
Тож чи не пора задуматись над тим, як підживити його джерела, які нуртують вглибині, й через меліорацію, здається, починають втрачати силу? Немає вже безкраїх боліт довкола нього, ледь жебонить вода в осушених і каналізованих верхів’ях річки Прип’яті, від якої до озера лише кілька кілометрів, горять торфовища там, де раніше ніколи не висихали багнища.
Хочеться, щоб вагоме і голосне слово на захист «Українського Байкалу» сказав Шацький національний природний парк, який опікується і Світязем, і лісами довкола нього. Інакше лебеді щороку будуть заходити, а не запливати у Світязь все далі.

Волинська область.

На знімку: лебеді на пляжі села Світязь.

Фото автора.