Тепер починають по-різному трактувати те, що відбулося 19 вересня на соняшниковому полі ТОВ «Агрофірма П’ятихатська» («Рейдери на комбайнах», «Голос України» за 22.09.2018). Тоді чотири комбайни і дві вантажівки заїхали на поле поблизу Йосипівки Петрівського району Кіровоградської області та й гайда збирати врожай!


«Той день, пригадую, почався з дзвінка мого заступника Віталія Козловського, — розповів директор ТОВ «Агрофірма П’ятихатська» Олександр Поворознюк (на знімку).

— Мені кажуть: «Тут косять наше поле». Я швиденько зібрав свою охорону, викликав поліцію. Коли приїхав на місце, непрохані гості вже набили соняшником чотири бункери. Та не тридцять осіб там було чужих, а десь сто — більшість ховалися в посадці та чекали, що буде далі. Юрист, який прибув із ними, показав мені якийсь непевний документ — буцімто боргове зобов’язання. Виходило, що начебто виконавча служба із П’ятихаток Дніпропетровської області мала стягнути на користь позикодавця із ФГ «Сім вітрів» (свого часу належало підприємцю Івану Великому, який загинув 2014 року в Жовтих Водах від пострілу мисливської рушниці. — Авт.) зібраний на 472 гектарах урожай соняшнику». 
Під натиском поліції та загону охорони команда знітилася. Адже версію про примусове стягнення боргу (а разом із нею і наряд на роботу) не прийняли. А тут іще й поліцейські зі своєю перевіркою особистих документів та речей! Залишався один вихід — у кущі. Дві машини з утікачами вдалося наздогнати, та й не могли вони з простріленими колесами далеко заїхати. В тих машинах, за словами Олександра Поворознюка, були знайдені кастети, димові шашки, їжа на кілька тижнів, навіть наркотики і мобільні телефони для разового використання. Затримати вдалося далеко не всіх. Дехто кинувся навтьоки через сусіднє поле «П’ятихатської», де ще раніше були пошкоджені два комбайни і КамАЗ агрофірми (загалом збитки перевищили п’ять мільйонів гривень).
Олександр Поворознюк розповідає те, що вже не є таємницею і не зашкодить процесу збирання інформації слідством. 
 А нині вже відомо, що в окремо взятому загоні (про існування якого згадував і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков) на хліб з маслом заробляють хлопці з Полтавської, Запорізької, Дніпропетровської, Кіровоградської областей.
Власне бачення подій оприлюднили громадяни, яких звинувачують у рейдерстві, під час нещодавньої прес-конференції у Кропивницькому. Адвокат Дмитро Видюк, який представляє інтереси ТОВ «Балліста», запевнив, що має всі документи, на підставі яких його підзахисні нібито мали всі права на збирання врожаю, але представники «П’ятихатської» не дозволили це зробити. Тож захищали власний врожай саме представники ТОВ «Балліста», а не навпаки.
За словами адвоката, перед компанією ТОВ «Балліста» утворився борг ТОВ «Сім вітрів», який ті вирішили віддати врожаєм, про що уклали відповідний договір. Тож «Балліста» вивела техніку на поле і розпочала жнива згідно з цим договором. Д. Видюк запевнив, що існує повний пакет документів про те, що конфліктні землі перебувають в оренді фермерського господарства «Сім вітрів», хоч під час прес-конференції надати їх не зміг. Наразі представники «Баллісти» заявили, що звертатимуться до прокуратури та вимагатимуть у МВС розслідувати зникнення врожаю.
Начальник головного управління Національної поліції Кіровоградської області Роман Козьяков під час брифінгу повідомив, що документи, представлені на момент конфлікту, були сумнівними. Дані, зазначені в них, не відповідали дійсності, в т. ч. — місцевості, де намагалися зібрати урожай.
Крім того, учасники конфлікту порушували правопорядок, погрожували працівникам поліції, які, в свою чергу, застосували табельну зброю.
Сільгосптехніку, яку використовували особи для збирання урожаю, вилучено. У межах трьох розпочатих кримінальних проваджень поліцейські проводять необхідні слідчі дії.
Що ж відбувається на полях Кіровоградщини? І, зокрема, в Петрівському районі? Рейдерство чи спроба захистити власний урожай? Відповіді на ці запитання, врешті-решт, мають дати правоохоронні органи, прокуратура і суд.
Тим часом люди чекають, коли нарешті дізнаються — що то за спрут стоїть за конфліктами в Злинці, Вільшанці, Бережинці, Луганці...
«Щодо набігу на моє поле, — зазначає Поворознюк, — думаю що це був пробний камінь. Якби все вийшло, приїхали б відбирати господарство. Маю підозру, що навели на мене відомі і багаті люди з нашої області. Зачекайте — і про все дізнаєтесь свого часу. Подякуйте від мого імені поліцейським. Якби під час кожного нападу на фермерів вони діяли так само професійно, то охочих до чужого врожаю стало б менше».
Отакою є банальна, на перший погляд, кримінальна історія, поки що — без детального аналізу і звітів від слідчих та прокуратури. Не виключено, що у частині висновків картина матиме дещо інший вигляд.

Кіровоградська область.

Фото Івана КОРЗУНА.