Голова Верховної Ради України Андрій Парубій взяв участь в інавгураційній (першій) сесії Міжпарламентської асамблеї України, Грузії та Республіки Молдова, що відбулася у Тбілісі.
У своєму виступі, вітаючи колег з Грузії та Молдови, А. Парубій наголосив, що створення нової організації — Міжпарламентської асамблеї України, Грузії та Республіки Молдова — стало важливою подією та свідченням зацікавленості парламентів трьох країн у поглибленні регіонального міжпарламентського співробітництва.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Голова Парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе, Голова Парламенту Республіки Молдова Андріан Канду (справа наліво).

 

Народні депутати України Хвича Мепарішвілі, Андрій Немировський, Дмитро Лінько, Анна Романова, Ганна Гопко.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

«Шлях до Міжпарламентської асамблеї був тривалий і дуже інтенсивний, і сьогодні ми не лише проголошуємо це, а й проводимо перше робоче засідання», — сказав він і підкреслив, що «це свідчить про інтенсивність співпраці і те, наскільки швидко ми розуміємо один одного, обговорюючи спільні проблеми, та ще й тому, що нас об’єднує спільна історія».

Загроза — не тільки мілітарна

А. Парубій нагадав, що цього року відзначалося сторіччя проголошення трьох держав та встановлення дипломатичних відносин. «Спільна історія і спільні виклики нас об’єднують. Наші країни не на словах відчувають жах окупації — і в Молдові, і в Грузії, і в Криму, і в Донецькій та Луганській областях перебувають окупаційні війська Росії, і доводиться спільно давати відповідь на ці виклики», — сказав він. На його переконання, «вирішуючи питання, слід пам’ятати, що необхідно нести відповідальність один за одного».
Голова Парламенту підкреслив, що «всіх поєднує бажання обстояти незалежність і захистити наші країни», і нагадав, що загроза, яка йде часто від Російської Федерації, не лише мілітарна. «Агресія йде в усіх сферах: в енергетичній, інформаційній, духовній, через кібератаки. Ми це відчуваємо кожного дня, — сказав А. Парубій і зазначив: — Тому вироблення спільної стратегії — одне із завдань, що стоїть перед нами. На жаль, Росія не хоче користуватися найвищими досягненнями, напрацьованими європейською цивілізацією, такими як вільні зібрання, для того щоб використовувати свої методи дестабілізації і впливу».
У рамках інавгураційної сесії Міжпарламентської конференції Парламенту Грузії, Парламенту Республіки Молдова та Верховної Ради України відбулися панельні дискусії на теми: «Безпека у Чорному морі», «Боротьба з фейковими новинами та антизахідною пропагандою», «Внутрішні події та парламентське співробітництво».
У заходах також взяли участь народні депутати України: Ганна Гопко, Хвича Мепарішвілі, Павло Унгурян, Іван Кириленко, Анна Романова, Наталя Королевська, Дмитро Лінько.

Фундамент міжнародної безпеки

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час спільної прес-конференції зазначив, що підписаному статуту Міжпарламентської асамблеї між трьома країнами «передувала довготривала і кропітка робота, і це робота не тільки на політичному рівні».
А. Парубій нагадав, що під час зустрічі у Варшаві два роки тому було швидко знайдено порозуміння між країнами та усвідомлення важливості та необхідності переведення співпраці на інституційний рівень. «Це були не просто періодичні контакти, а була створена інституція, яка закладає фундамент для відносин між нашими державами», — сказав він.
Голова Парламенту підкреслив, що «протягом того часу була здійснена велика робота і апаратів трьох парламентів», і подякував «за ті великі зусилля, які були ними спрямовані й здійснені, щоб ми могли вийти на перше засідання Міжпарламентської асамблеї».
А. Парубій нагадав, що Україна вже має свій досвід діяльності Міжпарламентської асамблеї Україна — Польща — Литва, у рамках якої між країнами навіть «створено спільне військове об’єднання — спільний батальйон, який сьогодні допомагає українським військовим здобувати вишкіл європейського рівня і робити свій вклад у міжнародну безпеку».
Голова Парламенту висловив упевненість, що у відносинах між Україною, Грузією та Молдовою «здійснюються тільки перші кроки, будуючи фундамент, а попереду — багато завдань і цілей, які ми маємо досягнути».
А. Парубій наголосив на необхідності координації спільних дій проти усіх типів загроз: «Це не тільки мілітарна загроза чи окупаційна, це — і кібербезпека, і інформаційна, і гуманітарна безпека», — та нагадав про актуальність створення Єдиного стратегічного Центру протидії гібридній агресії.
Голова Верховної Ради зазначив, що «спільний голос країн буде краще чути під час розмови з партнерами і з Європи, і зі США». «І це також наша ціль, бо у нас спільна історія, спільні виклики сьогодні і у нас спільне майбутнє. І коли ми будемо говорити одним голосом, ми впевнені — наші партнери будуть нас краще і швидше розуміти, — сказав він і додав: — І найголовніше — я впевнений, що разом ми швидше дійдемо до нашої стратегічної цілі, а це є членство в Європейському Союзі. Ми спільно виконуємо програму «Східне партнерство», нам доводиться спільно проходити ряд дуже важких і непростих реформ».
А. Парубій висловився за координацію дій і консультування під час проведення реформ, які дуже подібні в трьох країнах, «аби один одного підсилювати, щоб у нас було відчуття не конкуренції — хто швидше виконає завдання, а навпаки — співпраці і взаємопідтримки на нашому шляху до членства в Європейському Союзі». «Я впевнений, ми той шлях зможемо швидко і впевнено пройти. Взаємопідтримка, взаємодопомога і єдність є запорукою успіху», — сказав він.
Сьогоднішні події, на переконання Голови Верховної Ради, «заклали інституційні підвалини для майбутнього наших відносин, для нашого майбутнього шляху, для наших майбутніх перемог».
А. Парубій привітав голів парламентів і подякував усім, хто був причетний до створення Міжпарламентської асамблеї.

Єдність Церкви — запорука єдності народу

Під час візиту до Грузії Голова Верховної Ради України Андрій Парубій провів зустріч зі Святійшим Католикосом — Патріархом всієї Грузії, Архієпископом Мцхетським і Тбілісійським, Митрополитом Абхазії і Піцунди Іллею ІІ.
А. Парубій закликав Святійшого Патріарха Іллю підтримати ініціативу Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Єдиній Українській Православній Церкві Томосу про Автокефалію.
«Український Парламент — Верховна Рада України, Президент України, всі ієрархи Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви, частина архієреїв Московського Патріархату в Україні звернулися до Всесвятійшого Патріарха Варфоломія з проханням надати Єдиній Українській Православній Церкві Томос про Автокефалію, адже цього хочуть більшість православних українців, це запорука єдності нашої Церкви, це запорука єдності нашого народу», — зазначив Андрій Парубій.
Голова Верховної Ради України розповів Святійшому Патріарху про військову агресію, яку Російська Федерація веде проти України. Патріарх Ілля ІІ наголосив, що Грузинська Церква щоденно гаряче молиться за мир і єдність у братній Україні.
«Ми розраховуємо, що ця складна проблема в Україні буде вирішена позитивно. Грузинська Православна Церква теж пройшла дуже складний шлях до отримання Автокефалії», — підсумував Святійший Патріарх Ілля ІІ.

Питання номер один — бюджет і позбавлення недоторканності

Ключовими питаннями для Верховної Ради наступного пленарного тижня буде затвердження у першому читанні проекту Державного бюджету України на 2019 рік і позбавлення недоторканності двох народних депутатів за поданням Генерального прокурора України. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час інтерв’ю українським телеканалам, перебуваючи з робочим візитом у Грузії. «Питанням номер один наступного тижня буде бюджет. Згідно з Регламентом, ми повинні ухвалити в першому читанні бюджет на 2019 рік до 20 жовтня», — зазначив А. Парубій.
Голова Українського Парламенту повідомив, що Верховна Рада має розглянути подання Генерального прокурора України про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності двох народних депутатів.

Вразливі моменти вилучено із законопроекту про мову

Відповідаючи на запитання журналістів у Тбілісі, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій прокоментував процес розгляду українським парламентом законопроектів про мову. Він повідомив, що деякі спірні моменти, зокрема, щодо створення інституції мовних інспекторів, були вилучені ще у першому читанні. «Лишається мовна комісія, і лишається омбудсмен — Уповноважений з питань мови в Україні. Тобто вразливі моменти, які могли бути підставою для дискусій і двоякого трактування, — вилучені з закону вже в першому читанні», — зазначив Голова Парламенту.
Андрій Парубій спрогнозував, що «буде дуже непроста дискусія» до другого читання цього законопроекту. При цьому він зауважив, що було обрано «той закон, який є найглибшим і найбільш універсальним, і який, найголовніше, дає не просто декларацію, а дає інструментарій — як дотримуватись виконання цього закону, в тому числі, через ці структури, які пропонується запровадити, зокрема, через Уповноваженого з питань мови». Разом з тим, за поясненням Голови Верховної Ради, цим законом передбачені «дуже великі і значні перехідні етапи, для того, щоб не було будь-якого шоку, непорозуміння, щоб була можливість адаптуватись до дії цього закону».
А. Парубій висловив переконання, що загальна «філософія цього закону залишиться і в другому читанні, а правки, що будуть внесені, матимуть технічний, регулюючий ефект». Також, за його словами, норми законопроекту вже в першому читанні адаптовані до тих законодавчих актів, які були ухвалені Парламентом за останній рік у мовному аспекті, зокрема, до закону про освіту та закону про квоти на телебаченні та радіо.
«Сподіваюсь, що хоча дискусія до другого читання буде гострою, емоційною — бо питання мови в Україні весь час викликало емоції, думаю, вона буде конструктивною, і ми так само конструктивно зможемо знайти консенсус в залі й ухвалити цей закон у другому читанні», — висловив упевненість Андрій Парубій.

Дніпровська область чи Січеславська?

Під час спілкування з журналістами у Тбілісі Голова Верховної Ради України Андрій Парубій назвав причину, через яку відкладається розгляд проектів змін до Конституції України про перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей.
«Не всі фракції ще прийняли остаточне рішення про підтримку цих законопроектів, — сказав А. Парубій. — Для мене надзвичайно важливо, щоб коли ці питання розглядали в залі, у нас гарантовано було 226 голосів». «Я переконаний, що ці назви слід змінити, і я готовий ще тиждень почекати, щоб фракції визначилися», — наголосив Голова Парламенту.
Водночас Андрій Парубій зазначив, що питання перейменування областей не відкладено — триває пошук необхідних 226 голосів для направлення відповідних законопроектів до Конституційного Суду, та висловив упевненість, що в найближчі тижні такі голоси буде знайдено.
Голова Верховної Ради повідомив, що з цього питання в кількох фракціях тривають дискусії. «Деякі депутати вважають, що перейменування (Дніпропетровської області. — Ред.) має бути на Дніпровську. У законопроекті — на Січеславську. Було б нерозумно, якби ми в дискусії між Дніпровською і Січеславською не ухвалили рішення зовсім», — сказав А. Парубій, зауваживши при цьому, що у Верховній Раді не зареєстровано законопроекту про перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську. «Тому навіть якби ми в залі знайшли компроміс під Дніпровську область — немає такої законодавчої пропозиції», — пояснив він.
Водночас дискусії щодо перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку, за словами А. Парубія, містять менше розбіжностей у позиціях сесійного залу.

Чи застосують санкції до проросійських телеканалів?

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що підпише постанову про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів до юридичних осіб, пов’язаних з телеканалами, після розгляду поданих проектів постанов про її скасування.
А. Парубій поінформував, що були внесені, та, відповідно до Закону України про Регламент, зареєстровані, дві постанови щодо скасування цього рішення Парламенту. Він пояснив, що для підписання первинного рішення, ці постанови мають бути винесені на розгляд Верховної Ради та відхилені.
При цьому А. Парубій зазначив, що розгляд цих постанов відбудеться вже на найближчому пленарному тижні, та висловив переконання, що вони будуть відхилені. «У мене немає жодних сумнівів, що вони будуть відхилені, — у той же момент це дає мені можливість підписати постанову щодо санкцій, і вона тут же вступає в дію, — сказав А. Парубій і додав: — Я впевнений, що Рада національної безпеки і оборони України теж не буде баритися з вивченням цієї ситуації і з прийняттям відповідного рішення».

Потрібна загальна стратегія інформаційної безпеки

Відповідаючи на запитання журналістів, Голова Верховної Ради звернув увагу на наявність загроз впливу на виборчі процеси, які відбудуться цього року в усіх трьох країнах. «Загроза впливу на виборчий процес дуже і дуже висока. Її не можна недооцінювати. Тому загальна стратегія кібербезпеки, інформаційної безпеки, підтримка один одного через спостерігачів і донесення спільної позиції — це великий виклик, який стоїть перед нами», — сказав він.
А. Парубій також підкреслив, що Україну, Грузію і Молдову об’єднує шлях до НАТО, шлях в ЄС і спільне виконання Угоди про асоціацію, а також співпраця в ЄВРОНЕСТ. «Це наше майбутнє, в яке ми спільно йдемо, — підкреслив він. — Ми маємо спільне минуле і спільне майбутнє. І воно в ЄС».
Голова Верховної Ради зазначив, що співпраця країн Балто-Чорноморського регіону та всіх, що межують з Росією, є інтенсивною, бо вони відчувають загрозу з боку РФ. «Це й інформаційній щит Європи, що захищає весь вільний цивілізований світ, — наголосив він. — Шлях до ЄС, наша співпраця з ЄС є ключовою для наших країн».
Визначаючи досвід Грузії, яка має окуповані території, водночас швидко піднімає економіку і є для України прикладом, А. Парубій висловив упевненість, що фундамент, який закладається, «матиме велику перспективу, великий успіх». «Запорукою є велика дружба між нашими країнами. Перемога буде за нами, бо за нами правда і за нами Бог», — наголосив Голова Верховної Ради України.

За повідомленнями прес-секретаря Голови Верховної Ради України та прес-служби апарату Верховної Ради України.