Перший з часів незалежності теракт у Криму стався в Керчі у політехнічному коледжі. Його жертвами станом на 18 жовтня стали 20 осіб, із них 15 — студенти, понад 40 осіб постраждали. Сьогодні на центральній площі міста заплановано прощання із загиблими. Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за статтею «теракт». Про це Президент Петро Порошенко повідомив під час зустрічі з українською делегацією в Парламентській асамблеї Ради Європи.
Глава держави зазначив, що у полі зору розслідування — особистість потенційного вбивці та жахливі наслідки його дій. «Чому для нас це так важливо? Тому що це українські громадяни. І, звичайно, коли гинуть українські громадяни, хоч би де це відбувалося, — це трагедія», — сказав Петро Порошенко. Президент висловив співчуття тим, хто втратив дітей та близьких.

Будинок політехнічного коледжу у Керчі було оточено російськими силовиками.

 

Фото з камери спостереження, встановленої у коледжі, на якому зафіксовано підозрюваного у скоєнні теракту Владислава Рослякова зі зброєю.

Фото з Твіттеру.

На сайті прокуратури Автономної Республіки Крим уточнено, що «за повідомленням у ЗМІ внесено відомості до ЄРДР за фактом вибуху у політехнічному коледжі міста Керч за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 258 КК України («терористичний акт, що призвів до загибелі людей»)».
Провину за подію кримські правоохоронці покладають на 18-річного Владислава Рослякова. За версією російського слідства, він розстріляв людей, які перебували в коледжі, а потім наклав на себе руки. Про загиблого відомо мало. «Крим.Реалії» знайшли наказ директора керченського політеху про зарахування Рослякова 2015 року на спеціальність «Монтаж, налагодження та експлуатація електроустаткування промислових і цивільних будівель». Тобто на момент загибелі він навчався на четвертому курсі.
Судячи з його сторінки у мережі «ВКонтакте», Росляков захоплювався важким роком, публікував антифашистські гасла і, можливо, був прихильником лівих ідей. Багато ЗМІ назвали його шанувальником президента Росії Володимира Путіна та адептом «русского мира», знайшовши в нього на сторінці портрет Путіна та символіку так званої Новоросії.
Телеграм-канал «112» без посилання на джерело інформації пише, що на початку вересня Росляков отримав дозвіл на мисливську рушницю 12-го калібру, а потім придбав для неї 150 патронів. Також у коледжі пролунав вибух, від якого загинули люди. Російські правоохоронці звітували, що другу вибухівку було знешкоджено.
Утім, багато українських політиків та експертів з кримського питання вже висловили недовіру керованому Кремлем розслідуванню. Так, російські силовики спочатку кваліфікували цю справу за статтею «теракт». Але вже до вечора 17 жовтня перекваліфікували її за ч. 2 ст. 105 Кримінального кодексу Росії («вбивство двох і більше осіб»).
Російський журналіст Андрій Мальгін вказує: «Щойно з’ясувалося, що керченський убивця був прихильником Новоросії та захисником «русского мира», слідчий комітет одразу перекваліфікував кримінальну справу зі статті «терористичний акт» на «убивство двох та більше осіб». Звичайно, хіба можуть бути борці за «русский мир» терористами! А ось якби цей Влад Росляков виявився українцем, котрий проживає у Криму, чи кримським татарином? Утім, це питання риторичне».
На деякі особливості висвітлення цієї трагедії у російських ЗМІ звернув увагу й голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров: «З боку російських ЗМІ з посиланнями на «правоохоронні» органи або «очевидців» протягом кількох годин було озвучено безліч версій того, що сталося. Підконтрольне уряду Російської Федерації мережеве видання «Лента.Ру», серед інших, поквапилося поширити інформацію про те, що, мовляв, «чоловікові, який підозрюється в причетності до вибуху в керченському технікумі, на вигляд 23 роки, він схожий на татарина», додавши при цьому, що «...чоловік влаштував стрілянину, добиваючи поранених, а потім був застрелений охороною». Опубліковане «Лентой.РУ» твердження про «татарський» слід трагедії моментально було передруковано сотнями інших російських ЗМІ, що дає підстави говорити про готовність російських окупантів розпочати нові репресії і гоніння проти кримськотатарського народу в тимчасово окупованому Криму.
Лише через кілька годин після трагедії, що трапилася, в слідчому комітеті Росії, який повністю замкнув на собі розслідування вибуху в політехнічному коледжі Керчі, тимчасово окупованій РФ, було оголошено ім’я хлопця, який влаштував криваву бійню. Ним виявився студент 4-го курсу зазначеного коледжу 18-річний Владислав Росляков».
Також Рефат Чубаров наголосив, що «провина і відповідальність за наслідки трагедії, що трапилася, повністю і цілком покладаються на російську окупаційну владу та органи влади Російської Федерації — держави, яка окупувала Крим».
Про те, що російська пропаганда не забула згадати й про «український слід», повідомив відомий блогер Денис Казанський, який у своєму пості у Фейсбуці проаналізував програму «60 хвилин» федерального телеканала РФ «Россия 24». З’ясувалося, що топ-темою там було падіння українського винищувача. Певно, більш важливих проблем у найбільшої країни світу не існує. «Та ось приблизно на середині програми надійшло повідомлення про те, що у Керчі теракт, і тут почалося. Відповідальність одразу авансом поклали на «українських диверсантів». Типу, подробиць поки що немає, але ж ви пам’ятаєте, хто відправляв диверсантів, хто перекрив воду, хто претендує на Крим тощо, — пише Денис Казанський. — Не чекаючи жодних фактів, висновків, офіційної інформації, ведучі популярної програми на федеральному державному телеканалі показали на всю Росію 15-хвилинку ненависті, наперед призначили ворогів — українців, і з почуттям повного задоволення завершили ефір. Так розпалюється ворожнеча, нагнітається істерика, створюється атмосфера ненависті, в якій у російських громадян зносить дах і вони йдуть убивати людей — хто у власний коледж, хто у Луганськ».
Кримськотатарський журналіст Айдер Муждабаєв наголошує, що з 1991 року у Криму не сталося жодного теракту, не враховуючи бандитських розбірок 1990-х років. Нині Росія, зокрема й нагнітанням мілітаристської пропаганди, відкрила цю скриньку Пандори. Тепер залишається тільки гадати, що буде далі.