Початок будівництва повнопрофільного лікувально-діагностичного корпусу обласної дитячої лікарні для Хмельниччини — довгоочікувана подія. Тож розпочали з того, що заклали капсулу у наріжний камінь фундаменту новобудови.
Ця лікарня — єдиний в області заклад третинного рівня, що надає високоспеціалізовану стаціонарну та амбулаторно-поліклінічну медичну допомогу дітям, забезпечує цілодобове надання консультативної анестезіологічної та інтенсивної допомоги. Але попри це сам заклад страждав від того, що не мав у своїй структурі повного спектру медичних служб. Його будівлі давно застаріли та не відповідали санітарно-гі-гієнічним і будівельним нормам. Ситуація склалася парадоксальна: дітей лікували, але повноцінної лікарні Хмельниччина не мала. І це була чи не єдина область в країні, що мала такі проблеми з обласним дитячим медичним закладом.
Про це багато років поспіль говорилося в краї, але зрушити справу з місця, знайти кошти на новобудову не вдавалось. Та нарешті 2017-го депутати обласної ради прийняли рішення про спорудження сучасного повнопрофільного лікувально-діагностичного корпусу. А днями відбулася церемонія закладання капсули та монтажу першого наріжного фундаментного блоку на будівельному майданчику. В урочистостях узяли участь голова обласної ради Михайло Загородний та голова ОДА Вадим Лозовий, депутати обласної ради, медики, будівельники та пацієнти (на знімку).

Розпочати роботи вдалось завдяки тому, що навесні депутати облради виділили тридцять мільйонів гривень. Іще десять мільйонів гривень було надано з Державного фонду регіонального розвитку. Така фінансова підтримка — лише початок. Тепер кошти поетапно виділятимуть на проведення робіт. За попередніми підрахунками, орієнтовна вартість будівництва перевищить 330 мільйонів гривень.
Цей об’єкт Михайло Загородний вважає стратегічним напрямом роботи для влади краю:
— Початок будівництва є вагомим спільним досягненням усіх гілок влади області, депутатів обласної ради, всіх, хто долучився до цієї вкрай необхідної справи. Потреба в розширенні була актуальна багато років поспіль. Наше спільне завдання — і надалі безпомилково й ефективно спрямовувати бюджетні кошти на цей об’єкт. Щоб нарешті отримати лікарню із сучасним обладнанням, комфортними умовами для лікування маленьких хмельничан.
Загальні обсяги робіт чималі, тож завершення будівництва та пуск в експлуатацію заплановано на кінець 2021 року. Як розповіла головний лікар обласної дитячої лікарні Віра Руда, тут буде зведено восьмиповерховий корпус. У новобудові працюватимуть цілодобовий травмпункт, клініко-діагностична та бактеріологічна лабораторії. Там також розмістять дві реанімації на 18 ліжок. Планується закупити найсучасніше обладнання, серед якого і МРТ.
Усі сподіваються, що нова лікарня дасть дітям краю змогу отримувати доступну високоспеціалізовану медичну допомогу відповідно до сучасних стандартів. Водночас заклад зможе сконцентровувати кращі кадрові та матеріальні ресурси і впроваджувати прогресивні медичні технології.

Ірина КОЗАК.
Фото автора.

Хмельницький.