Уже п’ять днів під землею страйкують гірники шахти імені Капустіна ПАТ «Лисичанськвугілля», вимагаючи віддати їм заборговані за кілька місяців зарплати. Загалом сума боргу становить понад 100 мільйонів гривень. Окрім цього, гірники скаржаться, що їх змушують проходити медогляд у визначеному закладі охорони здоров’я, за який платять самостійно.

Павло Лисянський (другий ліворуч) серед страйкуючих гірників.

За дорученням Уповноваженого Верховної Ради України Людмили Денісової, до страйкуючих у шахту спустився представник омбудсмена в Донецькій та Луганській областях Павло Лисянський разом із правозахисницею Вірою Ястребовою, яка передала шахтарям тормозки, зібрані активістами Східної правозахисної групи.
«Шахтарі скаржилися, що по шахтному телефону їм не дають можливості розмовляти з рідними, просто не з’єднують, — розповів П. Лисянський у Фейсбуці. — Я зв’язався з комутатором і попросив набрати номер телефону, який мені продиктував один з учасників протесту. Телефоніст мене з’єднав, я передав трубку шахтарю, після чого він мав коротке спілкування зі своєю дружиною і повідомив їй про стан свого здоров’я».
Конкретно страйкуючі вимагають погашення заборгованості у заробітній платі за червень і вересень поточного року, повернення боргу за окремі місяці попередніх трьох років, а також підвищення тарифних ставок. Крім того, вони висловлюють недовіру чинному генеральному директору ПАТ «Лисичанськвугілля» Валентину Кисельову.
Раніше П. Лисянський звернувся до прокуратури Луганської області з вимогою про внесення даних в ЄРДР за ст. 175 ККУ у зв’язку з невиплатою заборгованості у заробітній платі на ПАТ «Лисичанськвугілля». Дані внесли і відкрили кримінальне провадження. Уповноважений з прав людини тримає ситуацію на контролі і здійснює необхідні дії для захисту прав гірників.

Павло ВОРОНЦОВ.
Фото із соціальних мереж.

Луганська область.

 

Тим часом
На вчорашній прес-конференції в Києві народний депутат Сергій Шахов повідомив: «Шахтарі вимагають виплатити заробітну плату згідно із законом, який був прийнятий ще в червні 2018 року. З 2015-го досі не погашено заробітну плату в ДП «Лисичанськвугілля». Це заборгованість перед гірниками шахти імені Капустіна: 2015 рік — 525000 гривень, за 2016-й — 9 мільйонів 800 тисяч гривень, за 2017-й — 7 мільйонів 861 тисяча гривень», — розповів він.
Загалом, за його словами, заборгованість у заробітній платі у вугільній галузі становить 1 мільярд 200 мільйонів гривень, до нового року вона може зрости до 1,5 мільярда гривень.
«Шахтарі вже відмовляються від допомоги волонтерів. Вони хочуть показати всій країні, що відбувається, привернути увагу. Коли діти голодують, що сказати батькові? Що йому ще залишається, крім як іти страйкувати?» — зазначив Сергій Шахов.