Як уже повідомляв «Голос України», третина Сум, незважаючи на похолодання, може залишитись без централізованого опалення. Така нерадісна перспектива загрожує багатоповерхівкам, що розташовані у північній частині міста. Донедавна їх обслуговувала Котельня Північного промвузла, але через велику заборгованість за спожитий газ їй не виділили лімітів цього палива.

Холод, як завжди, підкрався несподівано

КППВ входить до складу Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання, про фінансово-економічні проблеми якого також неодноразово розповідала наша газета. Лише борги із зарплати в об’єднанні наближаються до 200-мільйонної позначки, тож абсолютно зрозуміло, що загальна ситуація на підприємстві не могла не позначитись на «здоров’ї» його окремих структурних підрозділів. І це сталось — несподівано для чиновників, відповідальних за ситуацію у житлово-комунальному секторі області та обласного центру. Але тепер проблема зачепила не лише машинобудівників, сім’ї яких уже понад сім місяців змушені виживати без грошей, а й решту сумчан, котрі опинились під загрозою залишитись без тепла і гарячої води. А це приблизно 80 тисяч споживачів, котрих раніше обслуговувала Котельня Північного промвузла.
У понеділок, 22 жовтня, проблему розглянули на позачерговому засіданні Сумського міськвиконкому. Міський голова Олександр Лисенко, підкреслюючи її важливість, заявив: питання, яке обговорюється, не лише впливає на комфорт та побутове благополуччя сумчан, а й може вважатися складовою національної безпеки.
Ще минулого тижня міськвиконком прийняв рішення передати школи, лікарні, дитсадки та інші заклади гуманітарної сфери, які раніше обслуговувала Котельня Північного промвузла, іншому підприємству — «Сумитеплоенерго». Але хто опалюватиме житлові багатоповерхівки, що розташовані у північній частині міста? Їх також доведеться передати «Сумитеплоенерго», бо іншого виходу просто не існує. Але є одне «але».  За словами О. Лисенка, «Сумитеплоенерго» не зможе повноцінно працювати «за себе і за ту котельню»: воно «потягне» подвійне опалювальне навантаження лише за умови, що температура надворі не опуститься нижче 5 градусів морозу. Тому всі міські приміщення, які потребують централізованого опалення, «Сумитеплоенерго» передадуть тимчасово, а щодо Котельні Північного промвузла продовжать стабілізаційну роботу.

І самі не гам, й іншим не дають

На позачерговому засіданні міськвиконкому не було представників машинобудівного об’єднання. Присутнім повідомили: адміністрація підприємства зустрічається із його власниками, бо самостійно не може вирішити, що робити із Котельнею Північного промвузла.
За словами О. Лисенка, свого часу власникам Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання пропонували передати в оренду або продати котельню місту, бо вона критично важлива для його життєзабезпечення. На жаль, ця пропозиція відгуку не знайшла, і тепер сумчани мають, що мають. І це змушує ще раз задуматися над небезпекою приватизації об’єктів критичної інфраструктури. Рано чи пізно, але до цього питання доведеться повертатись у масштабах не Сум, а всієї держави. А поки що головне — виправляючи старі помилки, не наробити нових.
Через кілька днів відбудеться позачергове засідання сесії Сумської міськради, де затвердять тристоронню угоду: між містом та двома теплопостачальними підприємствами. Міськрада має виступити гарантом виконання взаємозобов’язань між «Сумитеплоенерго» та Котельнею Північного промвузла. Окрім коштів за газ постачальникам цього палива, друге підприємство винне першому ще й за транспортування теплової енергії, тож потрібні гарантії, що цей борг хоча б не зростатиме.

Краще пізніше, ніж ніколи?

У понеділок, 22 жовтня, ситуацію із теплопостачанням у Сумах розглянули також на апаратній нараді в облдержадміністрації. І це саме той випадок, коли можна сказати: краще пізніше, ніж ніколи. Директор департаменту житлово-комунального господарства ОДА Сергій Луговий повідомив про підготовку листа на адресу обласної прокуратури та управління СБУ в області. У ньому пропонують вжити заходів до осіб, відповідальних за критичну ситуацію із пуском тепла в Сумах. Цікаво, звичайно: чи розуміє С. Луговий, що його прізвище також мало б стояти у списку тих осіб?
На апаратній нараді в облдержадміністрації було повідомлено, що Котельня Північного промвузла винна за використаний газ приблизно 100 млн грн. Це приголомшлива сума, бо раніше у багатьох місцевих інформаційних джерелах називалась у кілька разів менша заборгованість. У будь-якому разі, облдерж-адміністрація за рахунок субвенції із держбюджету погасить лише 1,7 млн грн боргу КППВ. Це — сума різниці у тарифах між їхньою фактичною собівартістю та величиною, затвердженою місцевими органами влади та НКРЕКП. Але чи вистачить цих скромних коштів, щоб оформити для Котельні Північного промвузла «газовий кредит» на черговий опалювальний сезон?

Володимир ЧЕРНОВ.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Суми.