В Україні бракує локомотивів для залізничних перевезень. Також залишається проблема із забезпеченням вагонами-зерновозами. Зокрема, у жовтні з потрібних понад трьох тисяч Тернопільщина отримала 482, повідомляють на сайті Тернопільської обласної державної адміністрації.
Якщо ситуація не врегулюється «Укрзалізницею» протягом кількох днів — це може негативно позначитися на економіці краю. На цьому наголосив голова Тернопільської ОДА Степан Барна під час наради з питань забезпечення перевезення залізничним транспортом виробленої продукції за участю представників керівництва «Укрзалізниці», керівників сільськогосподарських підприємств і промисловості області.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

 

За словами очільника області, Тернопільщина не забезпечена достатньою кількістю локомотивів, а також вагонами для перевезення зернових вантажів і будівельних матеріалів. Якщо проблему не розв’язати, це може призвести до збитків на підприємствах та їх закриття, погіршення соціально-економічних показників, втрати робочих місць. «Через складну ситуацію, яка виникла, у мене серйозні претензії до роботи «Укрзалізниці». Зазначена концепція щодо закриття 12 станцій із 42 в області — категорично неприйнятна і на цей крок ми не підемо. Це моя принципова позиція як голови обласної державної адміністрації», — наголосив Степан Барна. Також він зазначив, що готовий надати всебічну підтримку для розв’язання цієї проблеми та налагодження спільної роботи з «Укрзалізницею».
Проблему визнають і в «Укрзалізниці». Зокрема, перший заступник директора регіональної філії «Львівська залізниця» Ярослав Федак наголосив на недостатній кількості тепловозів: «Ми звикли, що вагони повинні курсувати так, як курсували до цього. Проте, станом на сьогодні, можливості забезпечити у повному обсязі рухомим складом у нас немає. Загалом динаміка по всіх вантажах у регіонах позитивна, окрім зернової».
Якщо ситуація не вирішиться протягом кількох днів, то в інтересах області та аграріїв, сказав Степан Барна, він звертатиметься по допомогу до керівництва держави.

Надія МИКОЛАЙЧУК.

Тернопільська область.