Нинішнього року для Хмельниччини передбачена найбільша за останні роки фінансова підтримка на реалізацію різних інвестиційних проектів. Державний бюджет виділив для цього понад 1,1 мільярда гривень, що майже вдвічі більше, ніж було торік. Зокрема, Фонд регіонального розвитку передбачив 236 мільйонів гривень, а Кабмін затвердив перелік із 48 проектів, на які підуть кошти. Насамперед — на завершення семи довгобудів, серед яких опинились три сільські школи, два медичні об’єкти, районний будинок культури та сільський водогін. На всіх роботи гальмувались багато років саме через відсутність коштів. Та коли в липні, відповідно до графіка фінансування, на рахунки замовників проектів надійшло майже 139 мільйонів, освоїти їх за кілька місяців виявилось непросто. Нині витрачено лише трохи більш як половина виділених сум.

 

Загалом фонд фінансує будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт ще сімнадцяти об’єктів закладів освіти, десяти — охорони здоров’я, одинадцяти закладів культури й спортивної інфраструктури та восьми житлово-комунального господарства. І на багатьох справи просуваються успішно. Приміром, завершили будівельні роботи на лікувальному корпусі в Городку. Після придбання та монтажу необхідного медичного обладнання він зможе прийняти пацієнтів. Упоралися з першою чергою Теофіпольського будинку культури, де вже облаштовано зали для спортивних занять та офісні приміщення. Успішно освоїли гроші і на будівництві підвідного газопроводу до більш як двох десятків сіл Кам’янець-Подільського району.
Та попри це на рахунках цілої низки замовників залишаються неосвоєними понад 62 мільйони гривень. Виходить, що були кошти, стояла гарна погода, а із запланованими роботами на будівництві водогонів, стадіонів та ремонтом низки бюджетних закладів на місцях не впорались.
Щоб не втратити бюджетні ресурси, обласна комісія з оцінки та проведення попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, врахувавши всі ризики, змушена була перерозподілити виділені кошти.
Не все гладко і з використанням субвенції з Державного бюджету місцевим на формування інфраструктури ОТГ. Для 39 громад як фінансову підтримку передбачено понад 143 мільйони гривень і вже профінансовано майже 78 відсотків цієї суми. Але освоїти вдалось лише дві третини цих грошей. На рахунках ОТГ все ще лежить понад 43 мільйони гривень.
Уся згадана сума розподілена на 179 проектів. Це капітальні ремонти та реконструкція адміністративних будівель, закладів культури, охорони здоров’я, виготовлення проектно-кошторисної документації. Та лише в Красилівській і Олешинській ОТГ із розпочатими проектами впорались. Наближаються до завершення ще в десяти об’єднаних громадах. А от у шести після проведення процедур закупівель та укладання договорів очікують надходження коштів із Держбюджету в повному обсязі для проведення розрахунків із постачальниками.
Фінансову підтримку держави відчуває й система охорони здоров’я краю. Понад 213 мільйонів гривень субвенції місцевим бюджетам передбачено на розвиток сільської медицини. За ці кошти в області хочуть побудувати 27 нових амбулаторій. Майже з усіх розроблено проектно-кошторисну документацію, оголошено тендерні процедури. А на двох уже розпочато роботи.
Чи не найбільше грошей держава спрямувала нинішнього року на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг Хмельниччини — майже півмільярда гривень. Дорожники намагаються швидко їх освоїти, тож на всіх об’єктах завершено влаштування асфальтобетонного покриття, укріплюються узбіччя, наноситься розмітка.
А от де справи просуваються найважче, то це на освоєнні коштів, виділених на соціально-економічний розвиток територій. Майже 66 мільйонів гривень розподілено на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт, придбання обладнання аж для 135 різних об’єктів. Але з виділених коштів освоєно менш як половина. Тому в ОДА обіцяють, що цю роботу на місцях контролюватимуть особливо прискіпливо. Бо не можна випускати з рук жодну гривню, яка вже надійшла. Далеко не завжди повільне освоєння коштів пов’язано з неповороткістю місцевих керівників. Інколи на перепоні стають певні бюрократичні моменти. Але долати їх потрібно. Бо наступного разу держбюджет може і не довірити багатомільйонні суми тим, хто так і не зміг ними розпорядитися.

Хмельницький.