За першу декаду жовтня до органів Державної фіскальної служби в Івано-Франківській області надійшло 6 525 повідомлень про прийняття працівників на роботу. До прикладу, у серпні було 8,8 тисячі таких фактів, у вересні їх кількість зросла до 9 784.

Один із флешмобів, які провели працівники обласного управління Пенсійного фонду.

Фото надано ГУ ПФУ в області.

«Це результат проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії, спрямованої на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення та усвідомлення суспільством негативних наслідків неофіційного працевлаштування. А ще — спільна робота Державної фіскальної служби, Держслужби з питань праці, Пенсійного фонду, Національної поліції, інших центральних органів виконавчої влади. В Івано-Франківську та райцентрах проводили флешмоби із закликами легалізувати зарплати. Разом з органами місцевого самоврядування вживаємо відповідних заходів для вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин з найманими працівниками», — прокоментувала начальник головного управління ДФС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.
З 5 жовтня розпочато комплекс контрольно-перевірочних заходів, спрямованих на легалізацію трудових відносин та доходів населення. Підготовлено перелік суб’єктів господарювання для проведення спільних перевірок з управлінням Держпраці в області. До нього насамперед потрапили платники з високим рівнем ризиковості: ті, хто за поданою звітністю має оформлені трудові відносини з одним найманим працівником або такі взагалі відсутні, однак самі платники задекларували значні суми доходів. Також важливим критерієм для відбору став розмір заробітної плати. Це, зокрема, стосується платників, які нараховують її нижчу за мінімальну.
Податківці моніторять оголошення про наявність вакантних місць. Від початку року перевірили 74 роботодавців. У 54 випадках встановлено розбіжності між розміром зарплати, зазначеним в оголошенні, та її фактичною виплатою. Як наслідок — усім 54 найманим працівникам підвищено зарплату, а до бюджету додатково надійшло 42,8 тисячі гривень податків і зборів.
В управлінні ДФС відзначили активність співгромадян, які повідомляють фіскальним службам про випадки використання суб’єктами господарювання праці неоформлених робітників. Жодне таке звернення не залишається без уваги податківців.

Людмила СТРАЖНИК.

Івано-Франківська область.