23 жовтня детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП затримали десятьох осіб, яким повідомили про підозру в заволодінні 20 мільйонів доларів державного «Ощадбанку» (100% акцій якого належать державі). 24 жовтня у рамках цього провадження антикорупційний прокурор Назар Холодницький скерував Генпрокурору Юрію Луценку подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Станіслава Березкіна (ДГ «Воля народу»). Якщо Генпрокурор внесе це подання до Верховної Ради, його мають схвалити не менш як 226 голосами в сесійній залі.

«Завдяки злагодженій роботі прокурорів САП та детективів НАБУ, за підозрою у вчиненні корупційних злочинів та заволодінні 20 млн дол. США державного банку затримано та повідомлено про підозру низці посадових осіб АТ «Ощадбанк» та підприємств групи «Креатив», — повідомив керівник САП Назар Холодницький на своїй сторінці у Фейсбуці, де розмістив і текст подання до Генпрокурора (до речі, у САП досі нема свого офіційного веб-сайту, і новини поширюють через соцмережі). — Досудовим слідством встановлено, що протягом вересня 2013-го — січня 2014 років бенефіціарні власники групи «Креатив», діючи за попередньою змовою зі службовими особами ПрАТ «Креатив», службовими особами АТ «Ощадбанк», ТОВ «ЗМЖ», працівниками ПАТ «Креатив Груп» і ТОВ «Кредитне Брокерське Агентство», заволоділи грошовими коштами, отриманими ПрАТ «Креатив» в АТ «Ощадбанк» за договором кредитної лінії в сумі 20 млн дол. США, що на момент вчинення злочину становило 160 млн грн. З метою притягнення до кримінальної відповідальності усіх осіб, ймовірно причетних до вказаних злочинів, мною підписано та скеровано Генеральному прокуророві України подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та взяття під варту (арешт) народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.27, ч.5 ст.191, ч.3 ст.27, ч.3 ст.209 та ч.3 ст.27, ч.1 ст.366 КК України».

«Далі буде...» — резюмував антикорупційний прокурор. Наразі, за повідомленням НАБУ і САП, затримано і повідомлено про підозру десятьох осіб. Серед них — двоє чинних і один колишній працівник банку, у тому числі заступник голови правління «Ощадбанку», які готували документацію щодо видачі кредиту, а також оцінювач, котра надала оцінку майновим правам, що були прийняті банком в якості забезпечення кредиту, п’ятеро колишніх керівників та працівників підприємств групи «Креатив». «Затримано та повідомлено про підозру й сина чинного народного депутата, який разом з іншими бенефіціарними власниками групи «Креатив» (на той час) набув корпоративні права ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон», придбані за рахунок коштів банку, — йдеться у повідомленні САП. — Їм інкриміновано дії, передбачені ч.5 ст.191 (як пособництво у вчиненні вказаного злочину), ч.3 ст.209, ч.1 ст.366 КК України». За повідомленням ЗМІ, затримано також брата С. Березкіна, а доньку депутата розшукують. Щоправда, в НАБУ цю інформацію офіційно не підтверджують.
Прокурори САП внесли до суду відповідні клопотання щодо усіх підозрюваних про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави — від п’яти до 150 млн грн залежно від ролі кожного з учасників.

Сам народний депутат Станіслав Березкін в інтерв’ю одному з телеканалів заявив, що всі обвинувачення на адресу його та родини є «голослівними» і що «ані він, ані члени його родини законів не порушували і злочинів не скоювали», тому готові обстоювати свою позицію в судах та Верховній Раді, якщо Генпрокурор внесе подання щодо зняття з нього депутатської недоторканності. За словами С. Березкіна, його адвокати вивчають деталі справи та обставини, через які затримали його сина.
Тим часом прес-служба «Ощадбанку» поширила заяву, у якій йдеться, що з 2015 року «Ощадбанк» проводить активну претензійно-позовну роботу щодо повернення боргів групи «Креатив». «Загалом банком подано до судів загальної юрисдикції 23 позовні заяви про стягнення заборгованості з групи компаній «Креатив» та їх поручителів — фізичних осіб Березкіна М. С. (син народного депутата С. Березкіна Максим. — Ред.) та Давидова Ю. Г. Отримано 11 судових рішень про стягнення заборгованості з боржників та поручителів на користь «Ощадбанку» та таких, що набрали законної сили, на загальну суму 212,7 млн дол. США, 12,7 млн євро та 255 млн грн», — йдеться у заяві «Ощадбанку».
Тепер — слово за судом... Адже відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.