Невдало сформульована фраза чи позиція?

Один із керівників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні не побачив прямих доказів російського втручання на сході України. Такий може бути висновок із заяви її першого заступника голови Олександра Хуга, яку він зробив в інтерв’ю виданню Foreign Policy, відповідаючи на запитання про позицію ОБСЄ щодо втручання РФ у події на Донбасі, передає «Голос Америки». «Що стосується того, що ми побачили на місці, ми не побачили прямих доказів. Утім, ми бачили конвої, що виїжджають і в’їжджають в Україну ґрунтовими дорогами посеред ночі в місцях, де немає офіційного перетинання кордону», — сказав він. Водночас уточнив, що спостерігачі місії бачили особливі види зброї, включаючи військове електронне озброєння, говорили з узятими в полон українською армією людьми, які заявляли, що вони служать російській армії й під час ротації беруть участь у воєнних діях в Україні... За словами Хуга, в ОБСЄ бачили людей з розпізнавальними знаками Російської Федерації, але, мовляв, «таку форму можна купити де завгодно».

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

 

Це, мабуть, останнє інтерв’ю Олександра Хуга на посаді заступника голови СММ ОБСЄ (його повноваження закінчуються 31 жовтня) викликало бурхливу реакцію українських політиків і суспільства.
Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко в коментарі із приводу резонансних висловлювань Хуга написала на своїй сторінці у Фейсбуці: «Мені щиро шкода, що місія Хуга на посту заступника глави СММ ОБСЄ, заступника Апакана, завершується, такою очевидно безглуздою й невдалою заявою. Сподіваюся, це просто невдало сформульована ним фраза, а не позиція.
Варто нагадати містеру Хугу, що очолювана містером Апаканом і ним Місія ОБСЄ щотижня фіксує на Донбасі й відображає у своїх офіційних звітах новітню російську радіолокаційну й іншу техніку, танки, іншу зброю. Російську. Нову. Не радянську. Таку не купиш на базарі й не перемалюєш замість зірочки російський прапор».
Водночас вона висловила подяку тим представникам місії, які не є «сліпоглухонімими, а все бачать, фіксують і чесно пишуть про це у своїх звітах». Ірина Геращенко нагадала, що українська сторона доклала чимало зусиль, щоб відсоток росіян у спостережній місії зменшився. Після чого версифікатори одразу стали бачити російську військову техніку.
«Водночас можу поставити панові Хугу ще кілька запитань. Чому СММ ОБСЄ так і не допустили до місця падіння МН17, до місця кримінальних розборок і вбивства Захарченка, натомість там працювали російські феесбешники та слідком РФ? Чому із цього приводу немає заяв? Чому немає заяв про виявлені протипіхотні міни з російським маркуванням? Маркування теж намалювали партизани? До речі, на цих мінах підірвався в тому числі й патруль СММ. Де заяви про факти сексуальних домагань до жінки — цивільної спостерігачки? Бойовики так і не назвали ім’я негідника, який тягнув її з машини, і не провели розслідування. Запитань багато. Ми їх ставимо регулярно в Мінську. Будемо це робити й надалі й очікувати і вимагати від ОБСЄ ретельного, неупередженого й чесного виконання спостережної місії, без загравань із РФ», — резюмувала Перший заступник Голови Верховної Ради.
Пізніше видання Foreign Policy, яке опублікувало скандальний матеріал, повідомило, що інформація про відсутність доказів присутності Росії в зоні бойових дій на Донбасі з інтерв’ю заступника глави Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександра Хуга не передає його думки. Автори інтерв’ю відзначили, що відкоригували текст у частині про відсутність доказів російського втручання на сході України.
Сам Хуг у коментарі «Громадському» сказав, що моніторингова місія встановлює факти й звітує про них, а не робить висновки. Позиція заступника голови СММ ОБСЄ, схоже, залишається незмінною. Так, у серпні цього року на брифінгу відповідаючи на запитання журналіста, чи є російські найманці в ОРДЛО, він сказав: «Ми звітуємо тільки про те, що бачимо. Ми бачили знаки розрізнення Російської Федерації й інших держав... Ми бачили окремі одиниці зброї, засоби радіоелектронної боротьби (російські. — Ред.). Але висновки не належать до наших повноважень. Ми покликані фіксувати те, що бачимо... Ті, хто стверджує, що місія сліпа, це не тому, що ми не моніторимо, а тому, що нам не дають спостерігати».

Ольга ВІТЕР.