Перебуваючи з візитом у Раді Безпеки ООН у Нью-Йорку (США), Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зустрілася зі Спеціальним представником Генсекретаря ООН з питань сексуального насильства в конфліктах Прамілою Паттен. Про це парламентарій повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці.

Співрозмовники обговорили необхідність консолідації зусиль задля протидії сексуальному насильству. Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко поінформувала Прамілу Паттен про випадки сексуального насильства до українських заручників на тимчасово окупованих територіях України, а також про факт сексуальних домагань бойовика до представниці СММ ОБСЄ на Донбасі.
Перший заступник Голови ВРУ Ірина Геращенко звернула увагу Спеціального представника Генсекретаря ООН з питань сексуального насильства в конфліктах Праміли Паттен, що жодна з міжнародних гуманітарних місій за роки військової агресії РФ так і не отримала доступу до тимчасово окупованих територій України. Відтак, за словами І. Геращенко, важко уявити реальну ситуацію із порушенням прав людини, зокрема і щодо сексуального насильства на окупованих територіях.
Разом з тим, І. Геращенко зауважила, що українська влада має докласти більше зусиль для документування та своєчасної допомоги жертвам насильства.
Перший заступник Голови Верховної Ради України запросила пані Паттен відвідати Україну та наголосила, що наша держава зацікавлена у вивченні найкращих практик психологічної реабілітації і допомоги постраждалим внаслідок конфлікту.

Фото прес-служби апарату Верховної Ради України.