Шахтарі продовжують страйкувати. Чи чує їх уряд?

Гірники шахти імені Капустіна ВАТ «Лисичанськвугілля» продовжують свій підземний страйк. Крім вимоги виплатити заборгованість із зарплати, гірники досить наполегливо ставлять питання про відставку виконувача обов’язків гендиректора «Лисичанськвугілля» Валентина Кисельова. Щоправда, за останні дні кількість страйкарів зменшилась. Хтось не витримав підземних умов за станом здоров’я і змушений був піднятись на поверхню, хтось залишив шахту через сімейні обставини. Народний депутат Сергій Каплін, який підтримує хлопців, повідомив через Фейсбук, що вихідними двох гірників було госпіталізовано. У одного з них гіпертонічний криз, другого доправили до психіатричного відділення. «Ситуація безгрошів’я, коли у тебе кредити і маленькі діти, просто довела людину до межі», — написав 
C. Каплін.

До всього цього на шахті стався обвал і завалило шостий західний польовий відкаточний штрек. За повідомленням голови Незалежної профспілки гірників України Михайла Волинця, попередньо зроблено висновок, що завалено 10 погонних метрів гірничої виробки. «Саме в цій виробці перебувають 16 учасників протесту і народний депутат Сергій Каплін. Вони не збираються залишати місце свого перебування. Гірники оцінили ситуацію і прийшли до висновку, що у них є два запасні виходи на поверхню», — повідомляє Волинець. За його інформацією, з понеділка акції протесту поширюватимуться: до них приєднаються працівники інших шахт, а також гірники залізорудної промисловості з Кривого Рогу та інших регіонів.
А тим часом Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман відреагував на звернення Луганської облдержадміністрації і скликав нараду з проблемних питань вугільної галузі та погашення заборгованості із заробітної плати перед шахтарями. У нараді взяв участь заступник голови Луганської облдержадміністрації Юрій Клименко, який доповів Прем’єр-міністру про ситуацію на шахті ім. Капустіна ВАТ «Лисичанськвугілля», де триває підземний страйк. Крім того, вкотре нагадав уряду про загрозу та можливі наслідки зупинки єдиного в області генеруючого підприємства Луганської ТЕЦ через припинення поставок антрациту з території Російської Федерації.
Прем’єр-міністр доручив директору ДП «Держвуглепостач» вирішити ці питання, а також принципово переглянути підхід до інвестування у розвиток вугільної галузі.
Він висловив незадоволення роботою керівників вугільної галузі України та ініціював негайну підготовку покрокового плану дій — до кінця року та на 2019-й — для усунення наявних диспропорцій та неефективного управління процесами, передусім фінансовими. Адже під програми модернізації кошти виділяються, але врешті-решт вони спрямовуються на погашення різниці між високою собівартістю вугілля, добутого на державних шахтах, і його ціною на ринку, яка є істотно нижчою.
Володимир Гройсман акцентував увагу на тому, що перспектива зростання споживання українського вугілля є, отже, треба збільшувати його видобування, інвестувати у видобуток та в поліпшення умов праці шахтарів.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.